latinica  ћирилица
26/01/2021 |  16:00 ⇒ 16:01 | Autor: B92

Italija "za dlaku" izbjegla diskvalifikaciju sa Olimpijskih igara

Italijanska vlada usvojila je uredbu kojom se pruža veća autonomija u radu Olimpijskog komiteta te zemlje (KONI).
Olimpijske igre - Foto: REUTERS
Olimpijske igreFoto: REUTERS

Uredba je donesena kako bi se spriječila suspenzija reprezentacije sa Olimpijskih igara u Tokiju.

To je jedna od posljednjih uredbi premijera Italije Đuzepea Kontea prije nego što je napustio funkciju zbog političke krize u zemlji.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je u srijedu trebalo da raspravlja da li će Italiji nametnuti suspenziju zbog dvogodišnjeg spora zbog miješanja vlasti u rad Italijanskog olimpijskog komiteta.

Čim je uredba odobrena, predsjednik KONI Đovani Malago odmah je pozvao predsjednika MOK-a Tomasa Baha i obojica su izrazili zadovoljstvo zbog razvoja događaja.

MOK je osporio osnivanje vladine nove organizacije "Sport e Salute", koja je formirana početkom 2019. godine za upravljanje finansijama sporta u zemlji. Novac je prethodno kontrolisao ogranak KONI.

- Kabinet je odobrio uredbu koja sadrži propise koji pružaju autonomiju Italijanskom olimpijskom komitetu. S obzirom na dugu i slavnu sportsku i demokratsku istoriju naše zemlje, bilo je malo vjerovatno da bi Italija bila kažnjena. Ali, današnja odluka otklanja svaku sumnju i rješava pitanje nezavisnosti CONI - rekao je ministar sporta Italije Vinčenco Spadafora.

Moguće kazne MOK uključivale su suspenziju, kao i zabranu intoniranja italijanske himne u Tokiju i nastup reprezentativaca bez državnih obilježja.