latinica  ћирилица
26/01/2021 |  19:20 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Nakon Sarajevskog kantona, SDA potisnuta i iz tuzlanske vlasti (VIDEO)

Dok iz Sarajeva i najveće tamošnje bošnjačke partije - SDA, naizmjenično predsjednik i vodeći kadrovi dijele lekcije drugima, stranački brod sve brže tone.
Sjedište SDA u Sarajevu - Foto: RTRS
Sjedište SDA u SarajevuFoto: RTRS

Nakon Sarajevskog kantona SDA je potisnuta i iz tuzlanske vlasti. U tom kantonu imenovana je nova skupštinska većina i vlada koju čine SDP, PDA, Naša stranka i SBB. Druga je to Vlada u Tuzli, od opštih izbora 2018. Za isto vrijeme Kanton Sarajevo, dobio je treću, dok krnja, entitetska duže od dvije godine tavori u tehničkom mandatu. A nova se i ne nazire!

Kako SDA sije, tako i žanje! Јalovi pokušaji samostalnog redizajniranja svega - od ustavnog uređenja BiH pa do glasačkog prava pojedinca, i prljava hajka na druge i drugačije, vraćaju se kao bumerang.

Na posljednjim, lokalnim izborima birači su žestoko kaznili partiju posebno u većim gradovima i vodećim industrijskim centrima - od Sarajeva, preko Bihaća i Zenice, pa do Tuzle. "Koaliciono-patriotski" partner - DF i Željko Komšić doživjeli su totalni izborni fijasko.

U takvom postizbornom ambijentu bošnjačke "patriote" jedan za drugim, gube kantone. Sarajevo, pa Tuzla... Ljulja se i Zenica i Goražde, a na entitetskom nivou ne prestaje još od izbora 2018. Kamen spoticanja su, dugo najavljivane, izmjene Izbornog zakona, na koje je lider SDA Bakir Izetbegović već bio pristao. No onda se megalomanski, predomislio.

- Čović, HDZ i HNS imaju, po mom mišljenju, jedno naivno ubjeđenje da se bez ustavnih promjena mogu riješiti ove stvari, da se mogu riješiti samo zakonom. Da vam pravo kažem, ne vidim kako. Mislim da će se morati ići u temeljite ustavne promjene, što znači aprilski paket, u indirektne izbore koji će omogućiti sve na čemu je inisistirala SDA - rekao je Izetbegović.

Za duže od dvije godine Federacija je uspjela da formira samo dvodomi parlament, ali ne i da izabere predsjednika i dva potpredsjednika, niti da imenuje Vladu. Stopiran je i izbor sudija u entitetskom Ustavnom sudu - od devet fotelja popunjeno je samo njih pet. Ni Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ne funkcioniše od juna 2019. I sve to zbog Izetbegovićevog mešetarenja.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je dosljedan! Јoš od opštih izbora i ponovljenog slučaja "Komšić" insistira na izmjenama Izbornog zakona čiju je neustavnost u međuvremenu utvrdio i Ustavni sud BiH.

 - Zahtjev zvaničnog Brisela je napraviti federalnu vladu reda radi, da bi sjedili u Federalnoj vladi, a da ne znamo šta ćemo raditi. Oprostite, u to me ne uvlačite, pa takvu Vladu imamo sada. Zašto ćemo praviti novu, šta bi se promijenilo da smo napravili novu vladu? Bi li opet bio isti premijer, bi li opet bio isti zamjenik premijera, isti ministri. Šta smo to uradili? - rekao je Čović.

Hoće li postojeća federalna izvršna vlast dočekati opšte izbore 2022. godine? U krnjoj Vladi dvije su prazne SDA-ove fotelje! A i na treću, u kojoj sjedi Aljoša Čampara, Izetbegović više ne može da računa. Istovremeno pojedini ministri na posljednjim izborima izabrani su u zakonodavnu vlast, pa presjedaju iz ministarske u poslaničku klupu.

Od petka će presjedati i premijer Fadil Novalić i njegova zamjenica Јelka Miličivić - ali na tužilačku klupu, jer počinje suđenje u predmetu "Respiratori". I dok se i krnja vlada raspada, ni Čović ni Izetbegović ne odustaju. Latentan konflikt, kažu analitičari.

- Mislim da SDA sad više odgovara aktuelna situacija da nema promjene vlade iz jednog prostog razloga što se u SDA događaju tektonski poremećaji koje gospodin Izetbegović kompenzuje time da daje ratnohuškačke, nacionalističko-šovinističke izjave - kaže Zoran Krešić, analitičar iz Mostara.

Za analitičara Žarka Papića promjene Izbornog zakona su neminovnost. A revitalizacija već oborenog aprilskog paketa besmislenost.

- To jeste beskrajna lakoća površnosti i u intelektualnim i u političkim krugovima u BiH posebno u Federaciji gdje se traži ugidanje konstitutivnosti konsekventno entiteta da ne govorim redukcija građanskog društva na koncept jedan čovjek jedan glas. To je potpuno besmisleno i govori o totalnom amaterizmu, ako mogu tako reći, ljudi koji taj koncept zastupaju - dodaje Papić.

A one koji besmisleni aprilski koncept zastupaju dodatno muče korupcionaški grijehovi, muke sa zdravstvenim sistemom u vrijeme pandemije, katastrofalno upravljanje migrantskom krizom njihovog ministra... Stanje reklo bi se, nepromijenjeno - loše!