latinica  ћирилица
26/01/2021 |  19:22 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Ko je odgovoran za zabranu izvoza krušaka u Rusiju? (VIDEO)

Federalna služba za veterinu i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije na svom internet sajtu objavila je informaciju o privremenoj obustavi izvoza kruške sa teritorije Republike Srpske. Informacija još nije zvanično potvrđena, a u resornom ministarstvu i Republičkom inspektoratu poručuju da su spremni da odgovore na sva pitanja i dostave podatke kojima raspolažu, kako bi ova situacija bila što prije prevaziđena.
Kruške - Foto: ilustracija
KruškeFoto: ilustracija

U novembru 2020. godine od fitosanitarne inspekcije Ruske Federacije u Republiku Srpsku su zbog prisustva karantinski štetnog organizma gljivice Monilinia fructicole vraćene tri pošiljke kruške.

- Preduzeli smo sve mjere da se ta pošiljka stavi pod kontrolu i vrati. Nakon vraćanja navedenih pošiljki u novembru, iz Republike Srpske u Rusku Federaciju izvezeno je još 80 pošiljki kruške - rekao je Saša Lalić, načelnik Odjeljenja za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Izvršen je detaljan fitosanitarni pregled spornih pošiljki. Na osnovu rezultata laboratorijskih analiza nije potvrđeno prisustvo Monilinia fructicole.

- Republika Srpska je u sezoni roda u 2020. godini u Rusku Federaciju izvezla 229 pošiljki raznih vrsta voća, od čega je 167 pošiljki kruške i, izuzev tri sporne pošiljke, nije bilo slučajeva njihovog vraćanja. Takođe, u sezoni roda za 2019. godinu u Rusku Federaciju izvezeno je 529 pošiljki voća, gdje nijedna pošiljka nije vraćena. Mi razumijemo rusku stranu koja štiti svoj domaći proizvod, ali s obzirom da osim ove tri pošiljke nijedna nije vraćena, nadamo se da je riječ o pojedinačnom slučaju ili nesporazumu - istakla je portparolka Inspektorata Dušanka Nikolić.

U Srpskoj se od 2016. godine redovno provodi program posebnog nadzora nad prisustvom karantinskog štetnog organizma Monilinia fructicola - uzročnika američke smeđe truleži. Ovim programima do sada nije utvrđeno prisustvo ovog organizma na plodovima kruške u Srpskoj.