latinica  ћирилица
26/01/2021 |  20:41 ⇒ 20:42 | Autor: SRNA

Capak: Teško da ćemo dobiti obećane doze vakcine

Teško da će Hrvatska dobiti obećane doze vakcine protiv virusa korona, izjavio je direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, te naglasio da je EU napravila sve da raspodjela bude pravedna prema broju stanovnika, ali se čini da do te pravedne raspodjele neće doći.
Krunoslav Capak (foto: POOL/FAH) -
Krunoslav Capak (foto: POOL/FAH)

On je podsjetio da je "Astra Zeneka" prva pregovarala sa svim zemljama EU i obećavala da će već u decembru biti isporučena velika količina vakcine.

- U njihov razvoj vakcine EU je uložila veliki novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrovati tek 29. januara. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze - rekao je Capak.

On je dodao da je "Fajzer" smanjio Hrvatskoj broj doza za sljedeće tri isporuke, što im otežava sprovođenje plana vakcinacije, dodajući da se ne zna kakva će situacija biti u martu.

- I Moderna je odgodila isporuku za sedam dana. Tih 4.800 doza koje smo već trebali dobiti, dobićemo u nedjelju - rekao je Capak za HTV.

On je naveo da ne zna koliko su vakcina kupile bogate zemlje, ali da "dolazi do sloma sistema" u koji je Hrvatska vjerovala.

- Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi - rekao je Capak.