latinica  ћирилица
27/01/2021 |  07:27 ⇒ 07:29 | Autor: SRNA

Onlajn obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

Јevrejska zajednica u BiH će u saradnji sa Savjetom ministara obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta programom u onlajn formatu, u okviru kojeg će biti predstavljeni prigodna emisija, dokumentarni film "Moj španski bosanski život" i "Oskarom" nagrađeni film "Šaulov sin".
Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta - Foto: SRNA
Međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokaustaFoto: SRNA

U saradnji sa kinom "Miting point", na njegovoj onlajn platformi /ondemand.kinomeetingpoint.ba/ večeras u 18.00 časova biće prikazana emisija "Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta".

U okviru ove emisije biće emitovan i dokumentarni film "Moj španski bosanski život" /My Spanish Bosnian Life/ o životu porodice Montiljo u Sarajevu, a potom od 18.25 časova i "Oskarom" nagrađeni film "Šaulov sin", saopšteno je iz "Miting pointa".

U saopštenju se navodi da je za originalan i nevjerovatno moćan prikaz horora Holokausta, Laslo Nemeš osvojio više od 60 nagrada.

Radnja filma "Šaulov sin" događa se u oktobru 1944. godine u Aušvicu. Šaul Aušlander je mađarski član jedinice "Sonderkomando", grupe jevrejskih zatvorenika izolovanih iz logora i natjeranih da pomažu u nacističkoj mašineriji masovnog uništenja.

Za vrijeme rada u jednom od krematorijuma, Šaul pronalazi leš dječaka, za kojeg misli da je njegov sin. Dok preostali iz jedinice "Sonderkomando" planiraju pobunu, Šaul odlučuje da izvede nemogući zadatak - da spasi dječakov leš iz krematorijuma i nađe rabina kako bi ga propisno sahranio.

Iz Јevrejske opštine Sarajevo pozvali su sve ljude da se pridruže najvećoj inicijativi sjećanja na Holokaust u svijetu, i to tako što će objaviti ličnu fotografiju sa listom papira na kojem je napisano na engleskom "Pamtimo" /We Remember/ na društvenim mrežama uz heštag /#We Remember/ ili poslati na mejl /WeRemember@wjc.org/.