latinica  ћирилица
27/01/2021 |  07:44 ⇒ 07:44 | Autor: SRNA

Zaraženo više od 100 miliona ljudi, realni podaci mnogo veći

Više od 100 miliona ljudi zaraženo je virusom korona u svijetu, navodi AFP pozivajući se na podatke nacionalnih zdravstvenih agencije, a ovaj broj predstavlja samo mali dio realnog broja.
Virus korona - ilustracija (Foto: Pixabay) -
Virus korona - ilustracija (Foto: Pixabay)

SAD, u kojima je broj zaraženih prošlog vikenda premašio 25 miliona, i dalje je zemlja sa najvećim broj oboljelih i umrlih - 420.000.

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je vakcinacija cjelokupne američke populacije ogroman posao, te da je program naslijeđen od prethodne administracije Donalda Trampa "u gorem stanju nego što se mislilo".

- Ovo je ratni poduhvat. To nije hiperbola - rekao je Bajden i najavio da SAD kupuju dodatnih 200 miliona doza i da će im to biti dovoljno da vakcinišu 300 miliona Amerikanaca - gotovo cjelokupnu populaciju - do početka jeseni.

I Britanija se pridružila neslavnim rekordima sa više od 100.000 umrlih od posljedica infekcije virusa korona. Druge evropske države nastoje da pooštre mjere na granicama, nadajući se da će tako spriječiti ulazak novog, prenosivijeg soja virusa.

Premijer Boris Džonson rekao je da je "teško sagledati" gubitak britanskih porodica nakon što je njegova zemlja postala prva evropska zemlja koja je premašila 100.000 smrtnih slučajeva od kovida 19.

On je dodao da je njegova vlada, koja se suočila s kritikama zbog svog početnog odgovora na izbijanje epidemije, "učinila sve da umanji patnju i gubitak života".

Britanija se bori protiv trećeg talasa epidemije za koji krivi pojavu novog prenosivijeg soja virusa korona.

Susjedna Irska prvi put uvodi obavezan putni karantin i produžava nacionalnu blokadu do 5. marta.

Kontrolu na granicama pokušava da ojača i Njemačka, a čak se pominje i potpuna obustava letova u tu zemlju.

- Opasnost od velikog broja mutacija virusa prisiljava nas na drastične mjere - rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer za list "Bild".

Island uvodi potvrdu o vakcinaciji da bi olakšao put onima koji putuju i koji su primili dvije doze.

Nove mjere se preduzimaju dok raste bijes u nekim zemljama zbog mjera restrikcije. U Holandiji već nekoliko noći traju nasilni protesti zbog uvođenja policijskog časa.

U svijetu je do sada, prema podacima na sajtu "Vorldometer", zaraženo 100.839.430 ljudi, dok je 2.167.167 umrlo.