latinica  ћирилица
27/01/2021 |  08:57 ⇒ 09:00 | Autor: TANЈUG

Indonezija: Proradio vulkan Merapi, rijeka lave duga 1.500 metara (VIDEO)

Najaktivniji vulkan u Indoneziji, Merapi na ostrvu Јava, danas je ponovo počeo da izbacuje oblake vrele pare i užarenu lavu koja se niz padine spuštala dužinom od 1.500 metara.
Erupcija vulkana u Indoneziji - Foto: Twitter
Erupcija vulkana u IndonezijiFoto: Twitter

- Bio je to najduži tok lave na planini Merapi otkako su vlasti u novembru podigle nivo opasnosti od ovog aktivnog vulkana - rekla je Hanik Humaida, šef Centra za vulkanologiju i ublažavanje geološke opasnosti, prenosi Rojters.

Za sada je nivo uzbune na drugom najvišem nivou, rekla je ona, i naglasila da bi stanovništvo trebalo da se drži dalje od postojeće opasne zone od pet kilometara oko kratera.

Najaktivniji indonežanski vulkan na planini Merapi sa nadmorskom visionom 2.968 metara nalazi se na gusto naseljenom ostrvu Јava i u blizini grada Јogjakarte i i u posljednje vrijeme je više puta eruptirao oblacima lave i gasa.

Tokom njegove posljednje velike erupcije 2010. godine poginulo je 347 osoba i evakuisano je 20.000 stanovnika.

Indonezija, arhipelag sa više od 250 miliona ljudi, nalazi se na takozvanom "vatrenom pojasu Pacifika", području snažnih seizmičkih aktivnosti i vulkanskih erupcija, u kome naučnici nadgledaju više od 120 aktivnih vulkana, navodi agencija.