latinica  ћирилица
27/01/2021 |  09:44 ⇒ 12:32 | Autor: SRNA

Đajić: Zabrinjavaju teške kliničke slike kod mladih

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je Srni da se u posljednje vrijeme javljaju mladi ljudi zaraženi virusom korona sa teškim kliničkim slikama, te da se krajem februara i početkom marta očekuje novi talas pandemije i povećanje broja oboljelih.
Vlado Đajić - Foto: RTRS
Vlado ĐajićFoto: RTRS

Đajić je rekao da su druženja tokom proteklih praznika dovela do većeg broja zaraženih, te da je na UKC-u svakodnevno više od 100 pacijenata na pregledima, a na liječenju se zadrži 20, 30, nekad i više.

- Pandemija nije stala, a upozorenja najrelevantnijih svjetskih stručnjaka govore da dolazi novi talas pandemije krajem februara i u martu i svi se moramo spremiti za takvo nešto - napomenuo je Đajić.

Kao veoma bitno Đajić je naveo da građani ostanu posvećeni poštovanju mjera, da nose maske, drže distancu, a socijalne kontakte svedu na minimum.

- Ono što nas zabrinjava jeste da su ovo sada teške kliničke slike, te da dolaze mladi pacijenti koji teško obole - naglasio je Đajić.

Đajić je naveo da i dalje ima mnogobrojnih primjera u Republici Srpskoj gdje izostaje odgovornost pojedinaca, da su ugostiteljski objekti puni gostiju bez maski, te da je na takvim mjestima širenje virusa neminovno.

- To je razočarenje za zdravstvene radnike, koji ulažu ogromne napore u borbi protiv pandemije i koje svakodnevno pri dolasku na posao dočekuju pune čekaonice zaraženih pacijanata - dodao je Đajić.

Đajić je pozvao građane da se odazovu vakcinaciji čim vakcina protiv virusa korona dođe u Republiku Srpsku.

- Činjenica je da se neće odmah moći vakcinisati svi, zbog čega je posebno važno da poštujemo mjere. Dokazano je da nećemo oboljeti ako nosimo masku i držimo distancu i najbolji primjer za to su naši zdarvstveni radnici, koji godinu dana rade sa kovid pacijentima, a nisu oboljeli jer poštuju mjere - rekao je Đajić.

Đajić je podsjetio da je cijelu prošlu godinu na UKC-u obilježio mukotrpan i težak rad, ali da su zajedničkim radom svih zaposlenih i saradnjom sa institucijama Republike Srpske došli do odličnih rezultata, koji su u nivou najrazvijenijih država u Evropi i svijetu.

On je dodao da je taj rad krunisan Oredenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem, koji je UKC-u dodijelila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović povodom Dana Republike.

Đajić je naveo da je tokom prošle godine u UKC-u pregledano oko 15.000 pacijenata koji su bili pozitivni na kovid 19 ili se sumnjalo na virus, dok je oko 3.000 zadržano na liječenju.

- Moram da pohvalim da je procenat preživljavanja pacijenata hospitalizovanih od kovida 19 na svjetskom niovu, naročito kod pacijenata koji su bili na respiratoru, gdje je preživljavanje bilo iznad 40 odsto - istakao je Đajić.