latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:04 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Podrška CIK-u - prejudiciranje odluke suda

Poruke iz zajedničkog saopštenja Misije OEBS-a u BiH, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije i Švedske, u kojem pozdravljaju odluke CIK-a o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici, prejudiciraju odluku suda, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novakovć Bursać.
Snježana Novaković Bursać - Foto: SRNA
Snježana Novaković BursaćFoto: SRNA

Ona je ocijenila da takve poruke djeluju destimulativno na domaće političke snage.

- Takve poruke prejudiciraju odluku suda i podržavaju CIK u kojem sjede ljudi koji su direktno povezani sa određenim političkim partijama, što je u suprotnosti sa svim proklamovanim i primijenjenim demokratskim normama u razvijenom svijetu. Zato je to zajedničko saopštenje najblaže rečeno iznenađujuće - rekla je Bursaćeva za "Glas Srpske".

Prema riječima predsjednika Kluba poslanika SPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Maksima Skoke, pitanje izbora u Srebrenici je previše isploizitovano.

- U tom smislu vidim i zajedničko saopštenje međunarodnih organizacija i ambasada. Smatram da bi i domaći i međunarodni predstavnici trebalo da se suzdrže od bilo kakvih komentara o tom pitanju, pogotovo što sud još nije rekao posljednju riječ, zbog čega se bilo kakva izjava može tumačiti kao prejudiciranje odluke suda i pritiska na pravosuđe - rekao je Skoko.

Šef Kluba poslnika DEMOS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović smatra da zajedničko saopštenje predstavlja krajnje nediplomatski, ali i očekivan potez.

- Nažalost, to nije pravi put. Uticaj na CIK i od domaćih političara i od međunarodnih predstavnika i ovako je preveliki. Isto tako je preveliki i uticaj na pravosuđe, pogotovo na pravosudne institucije na nivou BiH, a ovakvo saopštenje predstavlja najgrublje prejuducuranje odluke suda - naglasila je Stevanovićeva.

U zajedničkom saopštenju Misije OEBS u BiH, OHR-a, te ambasada SAD, Velike Britanije i Švedske navodi se i da će "odluka CIK-a pomoći da se obezbijedi integritet izbora i vrati povjerenje građana u izbornu administraciju", te se apeluje na "nadležna tijela da odmah istraže prijavljene navode u vezi sa izborni prevarama".