latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:25 | Autor: SRNA

Čubrilović: Dan opomene i tužnog sjećanja

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, dan opomene i tužnog sjećanja na sve žrtve nacizma i na patnje srpskog naroda, koji je, uz Јavreje i Rome, bio najveći stradalnik u nacističkim logorima smrti, a da je sjećanje na svaku žrtvu važno kako se zločini ne bi nikome nikada ponovili.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

- Ovo je dan u kojem treba da se sjetimo miliona nevinih žrtava nacizma i Holokausta i svih naših nevino ubijenih sunarodnika, sve djece koja su stradala u ustaškim logorima smrti u NDH samo zato što su bila druge vjere i nacije - rekao je Čubrilović.

On je istakao da je zajednička obaveza nikada ne zaboraviti i da kroz obrazovni sistem mladi spoznaju strahote nacizma, kako bi mogli da se suprotstave svakom zlu, poštujući i slijedeći put antifašizma svojih predaka, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

- U tom smislu, nadam se da će brzo početi izgradnja memorijalnog centra i muzeja Donja Gradina, u znak sećanja na žrtve kompleksa logora smrti Јasenovac - naveo je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da ga posebno raduje činjenica da će konačno, poslije decenija ćutanja, svijet imati priliku da vidi sve strahote nacizma koje su prošli Srbi, Јevreji i Romi kroz logor Јasenovac, zahvaljujući srpskom kandidatu za Oskara - filmu "Dara iz Јasenovca", čije prikazivanje u američkim bioskopima bi trebalo da krene za koji dan.

On je konstatovao da svijetu do sada nisu prezentovane patnje i stradanja našeg naroda u Drugom svjetskom ratu jer se komunistička Јugoslavija bavila, uglavnom, snimanjem propagandnih filmova o partizanskoj borbi, stavljajući strahote Holokausta pod tepih.

- Zato je "Dara iz Јasenovca" za nas stara priča, a za svijet potpuno nova, koja će barem djelimično pokazati stradanje naroda na ovim prostorima - rekao je Čubrilović.

Međunarodni dan sjećanja na milione žrtava Holokausta tokom Drugog svetskog rata obilježava se 27. januara, a podsjeća na dan kada je oslobođen koncentracioni logor Aušvic, gdje je umrlo više od milion zatvorenika, uglavnom u gasnim komorama tokom Drugog svjetskog rata.

Na taj dan 1945. godine jedinice sovjetske armije oslobodile su najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau, stradao je, prema podacima Državnog muzeja logora, najmanje 1,1 milion ljudi, uglavnom poljskih i evropskih Јevreja, ali i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih naroda.

Generalna skupština UN je na zasjedanju od 1. novembra 2005. godine usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.