latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:37 ⇒ 10:39 | Autor: SRNA

Podrška "Pile-farmu" za povećanu proizvodnju jaja za uzgoj brojlera

"Farma dva" projekat podržao je firmu "Pile-farm" iz Srpca da uspostave dodatnu farmu i povećaju proizvodnju oplođenih jaja za uzgoj brojlera sa 2,75 miliona na 4,25 miliona godišnje.
Pilići - Foto: ilustracija
PilićiFoto: ilustracija

Direktor "Pile-farma" Vesna Vukadinović rekla je da je firma specijalizovana za proizvodnju oplođenih jaja brojlera i da su u prošloj godini proizveli četiri miliona oplođenih jaja i pripremili farmu za dolazak novog roditeljskog jata za ovu godinu.

- U ovoj godini sigurno ćemo ispuniti naš cilj od 4,25 miliona jaja, tu nema sumnje. Znamo da smo dio većeg lanca vrijednosti i nadam se da će cijeli peradarski sektor u BiH nastaviti raditi sa dobrim poslovnim rezultatima - zaključila je ona.

Ona je napomenula da ova firma, koja je osnovana 2007. godine, ima ugovor sa kompanijom "Perutnina Ptuj", koja im daje roditeljsko jato i hranu za životinje, te pruža veterinarske usluge, saopšteno je iz Farma dva projekta.

Vukadinovićeva je podsjetila na ulaganja i proizvodnju u proteklom periodu, kao i kako su se obratili "Farma dva" projektu, kog implementiraju Švedska i USAID, sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava.

"Pile-farm" je u 2018. godini imao tri farme sa ukupno 20.000 kokoški u porodičnom jatu, a godišnja proizvodnja oplođenih jaja dostigla 2,75 miliona, zbog čega su morali da se proširuju.

"Farma dva" projektu, kog implementiraju Švedska i USAID, obratili su se 2019. godine sa zahtjevom za dodjelu bespovratnih sredstava. "Pile-farm" je izgradio novu zgradu, a "Farma dva" projekat im je pomogao u nabavci dijela opreme potrebne za pravilno funkcionisanje farme, uključujući sistem za hlađenje i ventilaciju.