latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:58 ⇒ 11:08 | Autor: TANЈUG

Na Savindan otvorena prva srpska škola u Australiji

Na praznik Svetog Save, svečanom ceremonijom u Sidneju otvorena je prva srpska škola.
Koledž Sveti Sava u Australiji - Foto: facebook.com
Koledž Sveti Sava u AustralijiFoto: facebook.com

Na ceremoniji svečanog otvaranja koledža "Svetog Save" u sidnejskom predgrađu Varovil, pored episkopa australisjko-novozelandskog Siluana, prisustvovala je i premijerka Novog Јužnog Velsa Gladis Beredžiklijan, prenosi australijski medij SBS.

Inače, zbog epidemioloških mjera, ceremonija je bila zatvorena za širu javnost.

Beredžiklijan je, u svom obraćanju, kazala da osjeća bliskost prema srpskoj zajednici, kao neko ko ima korijene u pravoslavlju i ko je kuma srpskoj djeci, i da joj je čast što prisustvuje ceremoniji jer shvata i zna koliko je teško da se san pretoči u stvarnost, san koji je započeo da se sanja 2004. godine.

- Sveti Sava je transformisao ne samo pravoslavnu tradiciju u Srbiji, već je donio prosvjetljenje i reformisao kulturu iz 12 i 13 vijeka. Uspješne generacije australijske djece, koja sa ponosom nose srpsko nasljeđe, i čak i djece koja nisu srpskog porijekla, će pohađati ovu predivnu školu i dobiti stabilno obrazovanje. Znam da će ta vizija postati stvarnost. Djeca koju sam upoznala danas, u čijim očima sam vidjela inspiraciju, daće veliki doprinos našoj budućnosti, zato što će dobiti stabilno obrazovanje u ovoj školi - dodala je ona.

Zbog epidemioloških mjera, prema Mitropoliji australijsko-novozelandskoj, svenarodna proslava otvaranja Koledža odložena je do daljeg, ali će članovi srpske zajednice ipak imati priliku da pogledaju imanje i zgradu koledža tokom takozvanih dana otvorenih vrata sljedećih šest vikenda.

Mitropolija najavljuje da će se otvaranje prve srpske škole na najdostojanstvenijem nivou, uz molitvu i svenarodno veselje obilježiti čim se za to steknu uslovi.