latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:59 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Dodik: Opsada Lenjingrada - vječna opomena

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je gubernatoru Sankt Peterburga Aleksandru Dmitrijeviču Beglovu i stanovnicima ovog grada Dan oslobođenja tadašnjeg Lenjigrada od fašističke opsade u Drugom svjetskom ratu.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je istakao da je hrabrost i snaga branilaca tadašnjeg Lenjingrada bila važan simbol volje sovjetskog naroda da se odupre najezdi fašista, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podsjetivši da su njemačke snage tokom Drugog svjetskog rata držale pod opsadom Lenjingrad 872 dana, Dodik je naglasio da je stanovništvo tog grada pokazalo maksimum izdržljivosti i odvažnosti, dok je sa druge strane na vidjelo izašlo najcrnje zlo i gnusne metode iscrpljivanja ljudi svojstvene samo nacističkim i fašističkim ideologijama.

Dodik je naglasio da je sjećanje na junaštvo i hrabrost stanovnika opkoljenog Lenjingrada živo i danas u srcu svakog dobronamjernog i civilizovanog čovjeka i ostaće kao vječna opomena na zlo koje su fašisti počinili u Drugom svjetskom ratu.

- Vama i svim stanovnicima Sankt Peterburga želim mir, radost i blagostanje i da se ovakvo zlo više nikada nikome ne ponovi - poručio je Dodik.

Danas se navršava 77 godina od oslobođanja Sankt Peterburga, tadašnjeg Lenjingrada od nacističke opsade tokom Drugog svjetskog rata.

Opsada Lenjingrada počela je septembra 1941. i trajala je 872 dana, do 27. januara 1944, kada je razbijena u sovjetskoj operaciji "Iskra".

Lenjingrad je jedini veliki grad u istoriji koji je izdržao opsadu od skoro 900 dana.

Od tri miliona stanovnika prije rata, u gradu je do kraja opsade ostalo njih 800.000. Prema raznim procjenama, tokom opsade život je izgubilo između 641.000 i milion ljudi.