latinica  ћирилица
27/01/2021 |  11:00 | Autor: SRNA

Košarac: Predstavnici opozicije - instrument stranih obavještajnih agentura

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i visoki funkcioner SNSD-a Staša Košarac najoštrije je osudio "štetna i po srpski narod i Republiku Srpsku izrazito opasna nastojanja opozicije da se domognu vlasti u Republici Srpskoj i na nivou BiH tako što će, gomilom neistina, pokušati da posvađaju Banjaluku i Beograd".
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- U jučerašnjim javnim istupima vodećih predstavnika opozicije izrečena je gomila neistina, podvala i podmetanja na račun srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Ni Dodik, ni SNSD, ni bilo koji predstavnik vlasti i institucija Republike Srpske nikada nije radio, niti će ikada raditi na rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Nikada nismo i nećemo raditi na podrivanju najboljih mogućih bratskih odnosa između Republike Srpske i Republike Srbije, koje svakodnevno demonstriraju predsjednici Dodik i Vučić, baš kao i predstavnici ključnih institucija vlasti u Banjaluci i Beogradu - poručio je Košarac.

On je upozorio da su predstavnici opozicije juče još jednom javno dokazali da predstavljaju produžene ruke i instrumente stranih obavještajnih agentura, čiji je cilj da podijele srpski narod i njegovo rukovodstvo s obe strane Drine kako bi oslabili Srbiju i stvorili uslove za ukidanje Republike Srpske.

- Mi odavno znamo da postoje tri ključna cilja onih koji ne žele dobro Srbima - posvađati Republiku Srpsku i Srbiju, ugroziti i poništiti dobre odnose Republike Srpske i Srbije sa Ruskom Federacijom i unijeti razdor između izabranih predstavnika Srba i Hrvata, kao dva od tri konstitutivna naroda u BiH, čija je jasna politika da se suprotstave odbacivanju ključnih postavki Dejtonskog sporazuma i namjerama da se od BiH napravi kvazigrađanska država pod bošnjačkom dominacijom. Na ostvarenju sva tri ova cilja očigledno su angažovani i predstavnici opozicije u Republici Srpskoj - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, predstavnici opozicije juče nisu iznijeli nijedan jedini konkretan dokaz za svoje lažne tvrdnje.

- Oni nisu iznijeli dokaze zato što dokazi za njihove tvrdnje ne postoje. Istovremeno, postoje brojni dokazi o djelovanju i javnim istupima predstavnika opozicije protiv predsjednika Srbije i vrha Srpske pravoslavne crkve, posebno blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja. Koliko puta smo gledali i slušali oštre kritike opozicije na račun predsjednika Vučića i Njegove svetosti patrijarha Irineja, koji su koristili svaku priliku da posjete i pomažu srpski narod u Republici Srpskoj - istakao je Košarac.

On je naglasio da je Republika Srpska posebno zahvalna predsjedniku Vučiću, koji je, blisko sarađujući sa institucijama Srpske, izdvojio sredstva za podršku projektima u svakoj opštini u Republici Srpskoj, u opštinama Federacije BiH sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i sredstva za pomoć Republici Srpskoj u najtežim danima pandemije virusa korona.

Košarac je rekao da će Republika Srpska zauvijek pamtiti dobročinstvo, očinsku zaštitu i veliku ljubav koju je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej pružao srpskom narodu u Republici Srpskoj.

- Mi želimo da novi patrijarh nastavi da čini dobro srpskom narodu, da dodatno ojača duhovne i svake druge veze među Srbima u Republici Srpskoj, Srbiji i u cijelom regionu i da osnaži i učini jedinstvenom našu crkvu. To su naše želje, a mi se ne miješamo, niti se možemo miješati u izbor naših duhovnih pastira i apostolski izbor Njegove svetosti patrijarha srpskog - poručio je Košarac.