latinica  ћирилица
27/01/2021 |  13:06 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Holokaust simbol sunovrata čovječanstva

Holokaust je simbol sunovrata čovječanstva i njegove strahote se nikada ne smiju zaboraviti i ponoviti, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić na naučnoj konferenciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

Brnabićeva je na konferenciji "Stradanje Srba, Јevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Јugoslavije" istakla da se danas sjećamo svih koji su stradali u Aušvicu, Dahauu, Јasenovcu, na Sajmištu i mnogim drugim logorima – mjestima koja su postala simbol neopisive tragedije, strašnih, bezumnih zločina, koja izazivaju bol, patnju, užas i jezu, i danas, skoro osam decenija kasnije.

Podsjetila da je prošle godine na ovaj dan predstavljala Srbiju na ceremoniji obilježavanja 75 godina od oslobođenja Aušvica, a zajedno sa njom bili i ljudi iz Srbije koji su preživjeli strahote ovog ili nekoh drugog logora.

- Zbog njih, zbog svih onih koji su stradali, zbog njihovih porodica, zbog nas, zbog svih budućih pokoljenja, važno je da o ovome pričamo, jer se strahote Holokausta ne smiju zaboraviti i ne smiju ponoviti - podvukla je Brnabićeva.

Danas se, kaže, ponovo, kao i svake godine klanjamo sjenama velikog broja žrtava – Srba, Јevreja, Roma, antifašista, svih koji su na najsuroviji način nevini stradali jer je neko smatrao da imaju pogrešnu boju kože, ime ili prezime, vjeru ili način života, koji su za svoje dželate bili samo broj.

- Holokaust je simbol sunovrata čovječanstva. Dužni smo da pamtimo, kako se nikada i nikome ne bi ponovilo - rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je naglasila da Srbija odlučno odbacuje svaki oblik revizije istorije, relativizacije počinjenih zločina i svaki oblik neonacizma, neofašizma i mržnje prema pripadnicima drugih naroda i vjeroispovijesti.

- Naša je dužnost, obaveza i odgovornost da se svaki put i svaki dan jasno i glasno borimo protiv svih vidova i relikta sličnih ideologija, danas i u svim narednim godinama - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je istakla da je ponosna što Srbija baštini i uvijek je baštinila antifašističku tradiciju.

Navela je da i današnja konferencija simbolizuje borbu pritiv zla, nasilja, nepravde i straha koje je fašizam izrodio.

- Želim da svi mi budemo glas onih kojih više nema i koji su svoj život položili za našu srećniju i bolju budućnost, za slobodu koju mi danas uživamo. Nikada ne smijemo da dopustimo da tišina prevlada i nikada ne smijemo zaboraviti - rekla je Brnabićeva.

Zahvalila se Milki i Novici Antiću koji su organizovali konferenciju, na svemu što čine da se zločin nikad ne zaboravi i što zajednički njeguju kulturu sjećanja i poštovanja za sve žrtve zločina.

Konferencija je međunarodnog karaktera, a Brnabićeva se uključila putem video-linka.

U sklopu konferencije održava se i promocija knjige "Јasenovac milo selo moje", autora Milke Antić i Novice Antića, uz prikazivanje dokumentarnog filma "Јasenovac", autor Veljka Đurića Mišina, direktora Muzeja žrtava genocida Beograd.

Konferenciji i promociji knjige, kako je najavljeno, prisustvovaće i jedna od najstarijih živih Јasenovčanki i zatočenica ustaških logora u Јasenovcu i Staroj Gradiški, Smilja Kotur (93).