latinica  ћирилица
27/01/2021 |  13:57 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Radanović: Spomenik na Vracama predstaviće činjenice o stradanju sarajevskih Srba

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić održali su u ovom gradu sastanak posvećen inicijativi o izgradnji spomenika na Vracama ubijenim i nestalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

- Naša želja je da skinemo hipoteku sa srpskog naroda kao zločinačkog i da na ovaj način domaćoj i svjetskoj javnosti prezentujemo istorijske činjenice o stradanju sarajevskih Srba - rekao je Radanović Srni.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović i predsjednik Udruženja nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić, konstatovano je da je potrebno podići spomenik svim Srbima koji su nedužni stradali na području Sarajeva i Sarajevskog polja u Prvom i Drugom svjetskom ratu od tadašnjih vlasti, te u odbrambeno-otadžbinskom ratu od pripadnika muslimanske takozvane Armije BiH.

Radanović je istakao da su svi učesnici sastanka preuzeli dio obaveza u vezi sa ovom inicijativom.

Prema njegovim riječima, istoričar Mastilović preuzeo je obavezu da prikuplja podatake o deportovanim, ubijenim, nestalim i na drugi način stradalim sarajevskim Srbima, dok će Ćosić zadužiti stručne službe grada Istočno Sarajevo da pripremaju dokumentaciju i da se bave ostalim procedurama potrebnim za realizaciju ove inicijative.

- Mandić će biti uključen u sakupljanje informacija iz posljednjeg rata, a ja ću animirarti bivše sarajevske Srbe, posebno poznate ličnosti, da se uključe u ovu aktivnost - rekao je Radanović.

On je naveo da će spomenik biti ispisan i na srpskom i na engleskom jeziku kako bi što više ljudi moglo da shvati šta se zaista u prošlom vijeku dešavalo sa sarajevskim Srbima, koje su domaći i svjetski mediji i političari satanizovali i obilježili kao zločince.