latinica  ћирилица
27/01/2021 |  15:32 ⇒ 22:03 | Autor: SRNA

"Fis trofej Ravna Planina" okupio 76 učesnika iz 22 zemlje

Međunarodno takmičenje u alpskom skijanju "Fis trofej Ravna planina" zvanično je danas otvoren u ski-centru "Ravna planina" kod Pala, uz učešće 76 takmičara iz 22 zemlje.
Pale - takmičenje u alpskom skijanju - Foto: SRNA
Pale - takmičenje u alpskom skijanjuFoto: SRNA

Peti "FIS trofej Ravna planina" organizovan je u alpskoj disciplini slalom, a u okviru njega održava se i Јuniorsko prvenstvo BiH.

Takmičenje je otvorio pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Marko Đuran, koji je istakao da je veliko zadovoljstvo prisustvovati Fis trci, posebno što su u uslovima pandemije u Republiku Srpsku došli i takmičari sa Filipina.

- Mi svi koji se bavimo sportom, institucije i privredni subjekti treba da budemo zahvalni organizatoru, gostima, medijima, a najviše takmičarima što su danas ovdje sa nama na Ravnoj planini. Sport je nakon pojave virusa korona doživio veliki zastoj, ali se počeo buditi - naglasio je Đuran.

On je rekao da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske već tradicionalno sponzor održavanja Fis trke i izrazio nadu da će to sponzorisanje biti značajnije u narednom periodu, posebno u organizaciji "Evropa kupa".

Predsjednik Smučarskog kluba "Pale" Igor Šljuka rekao je da je danas drugi dan Fis trke na Ravnoj planini, koja se održava peti put u kontinuitetu, te da su na stazi 76 učesnika iz 22 zemlje.

- Iako u teškim kovid uslovima, ljudi su smogli snage, strpljenja i ispunili sve predostrožnosti da bi danas imali veoma uspješno takmičenje, tako da su staze idealno pripremljene - naveo je Šljuka.

On je zahvalio ljudima koji su podržali ovu sportsku manifestaciju, prvenstveno resornom ministarstvu, Skijaškom savezu BiH, načelnicima opština Pale, Istočno Novo Sarajeva i vlaskiku ski-centra Veljku Golijaninu koji je omogućio da se trka održi.

Predstavnik Ski-saveza BiH Boris Lekić rekao je da očekuju da će takmičenje biti vrhunsko jer su vrhunski i organizatori, te dodao da je one od višestrukog značaja za Savez.

Vlasnik Ski-centra "Ravna planina" Veljko Golijanin pozdravio je sve takmičare iz 22 zemlje, ističući da su u skoro nemogućim uslovima došli na skijalište i svojim učešćem doprinijeli da se održi peta Fis trka.

- Možemo se ponositi da smo u regionu jedini koji smo napravili pet Fis trka na kontinuitetu. Samim zalaganjem i uspješno završenim trkama, ski-centar je ozbiljan kandidat i nosilac `Evropa kupa`. Od 22. do 26. februara očekujemo da se održi `Evropa kup`, što za našu lokalnu zajednicu Pale, za Republiku Srpsku i BiH znači puno - kaže Golijanin.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je lokalna zajednica ponosna na organizaciju Fis trke i da je organizator izvukao maksimum, s obzirom na pandemiju virusa korona.

- Ski-centar Ravna planina pokazao je da može organizovati takmičenja i siguran sam da će i tehnički delegat znati da vrednuje njihov trud, tako da će organizacija "Evropa kupa" koja treba da uslijedi poslije bodovanja ove Fis trke biti nesporna - naveo je Јugović i dodao da će takmičari i posjetioci skijaškog centra znati da uživaju u čarolijama zimskog sporta.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Јovan Katić rekao je da će u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima uvijek podržavati ovakve sportske manifestacije.

Organizator Petog "Fis trofej Ravna planina" je Smučarski klub "Pale" u saradnji sa smučarskim savezima BiH i Republike Srpske.

Takmičenje će trajati do sutra.