latinica  ћирилица
27/01/2021 |  16:50 ⇒ 16:54 | Autor: SRNA

Mjere zatvaranja u Engleskoj do 8. marta

Premijer Velike Britanije Boris Džonson nagovijestio je da će mjere zatvaranja u Engleskoj biti na snazi do 8. marta, kada će škole moći ponovo postepeno da budu otvorene.
Boris Džonson (foto: AP Photo / PA) -
Boris Džonson (foto: AP Photo / PA)

On je u obraćanju poslanicima u Parlamentu izrazio nadu da će škole moći da budu otvorene u martu, s obzirom na to da je u Velikoj Britaniji započeta vakcinacija protiv kovida 19 i da se vlasti nadaju da će do sredine februara biti vakcinisano 15 miliona ljudi iz prioritetnih grupa.

- Nadamo se da će stoga biti bezbjedno da se otvore škole od ponedjeljka, 8. marta, uz ukidanje drugih ekonomskih i društvenih ograničenja kada to dozvole epidemiološki podaci - rekao je Džonson.

U Velikoj Britaniji je krajem prošle godine registrovano ubrzano širenje zaraze novim sojem virusa korona, što je dovelo do rekordnog povećanja broja zaraženih i preminulih od posljedica zaraženosti.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 u Velikoj Britaniji juče je premašio 100.000, čime je Velika Britanija postala prva evropska država koja je prešla taj broj.

U Engleskoj su od početka mjeseca na snazi mjere zatvaranja, u okviru kojih su zatvorene škole, pabovi i restorani, a ljudima je rečeno da što više vremena provode kod kuće.

Britanske vlasti uvele su zabranu putovanja za 22 zemlje sa visokim rizikom od zaraze, dok je za putnike iz ostalih ugroženih zemalja uveden obavezan karantin u trajanju od 10 dana.

Velika Britanija je peta najugroženija zemlja kada je riječ o broju zaraženih, a najugroženija ukoliko se uzme u obzir stopa smrtnosti na 100.000 stanovnika.