latinica  ћирилица
27/01/2021 |  17:56 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Sveti Sava - utemeljivač srpske Crkve, države i školstva (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Svetog Savu - utemeljivača srpske Crkve, države i školstva.
Sveti Sava - Foto: RTRS
Sveti SavaFoto: RTRS

Škole su, zbog epidemije, obilježile slavu drugačije nego prethodnih godina, svaka na svoj način. Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, predsjednik Skupštine Nedeljko Čubrilović i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u čestitkama su poručili da je sticanje znanja jedini ispravan put.

Okupljeni oko ikone Svetog Save, đaci i prosvjetni radnici paljanskih škola, obilježili su Dan škole i krsnu slavu. Prigodnim programom, slavu su proslavile i trebinjske škole.

- Zajednička proslava je lijep običaj, a potrudili smo se da program, čak i u ovim uslovima, bude svečarski - ističe Nedeljka Ilijić, direktorka Centra srednjih škola Trebinje.

Predstavnicima prijedorskih škola u Gradskoj upravi dodijeljene su Svetosavske povelje.

- Odlučili smo da ove godine nagradimo sve naše škole, s obzirom da su funkcionisale i radile u praktično nemogućim uslovima - ističe Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Ministarstvo prosvjete i kulture dodijeliće Svetosavske nagrade za sve koji su doprinijeli razvoju obrazovanja. Čestitajući slavu, ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić najavljuje reforme.

 - Kao i sve i klasični oblik obrazovanja nije idealan, ali mi ćemo u budućnosti, nadamo se kad izađemo iz pandemije, raditi na edukacijama - kaže Trivićeva.

Širom Srpske služene su liturgije i obavljeni slavski obredi. Liturgijom koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, Hram Svetog Save u Foči, proslavio je svog zaštitnika.

Put svetosavlja slijede i Srbi u Australiji, gdje je danas počela da radi prva srpska škola.