latinica  ћирилица
27/01/2021 |  17:57 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Holokaust - vječna opomena (VIDEO)

Na današnji dan, prije 76 godina, jedinice sovjetske armije oslobodile su logor Aušvic, u kojem je stradalo više od milion ljudi.
Kozarska Dubica - Banjac - Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta - Foto: SRNA
Kozarska Dubica - Banjac - Međunarodni dan sjećanja na žrtve HolokaustaFoto: SRNA

U kompleksu logora Aušvic, na najstrašnije načine umoren je 1,1 milion zatvorenika, uglavnom poljskih i evropskih Јevreja, Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih naroda.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta položeni su vijenci na jevrejsko spomen-obilježje na Novom groblju u Banjaluci.

Član Predsjedništva Јevrejske opštine Banjaluka Aleksandra Stevandić rekla je da njegovanjem kulture sjećanja žrtve Holokausta nikada ne mogu biti zaboravljene i da se na taj način može spriječiti da se u budućnosti tako nešto ne ponovi.

Dušan Pavlović iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih rekao je da je ovaj dan vječna opomena svim generacijama na opasnost od totalitarnih i radikalnih ideologija.

- Žrtva ova dva naroda upravo nas obavezuju da spriječimo fašističke pokrete - istakao je Pavlović.

Vijenci su položeni i u Spomen-području Donja Gradina. Zastrašuje podatak da je u sistemu koncentracionog logora Јasenovac postojao i logor za djecu.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac rekao je da su Srbi žrtve gnusnog zločina koji su u Drugom svjetskom ratu planirali i sproveli pripadnici ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske, te istakao da to treba da bude vječna opomena.

- Nikada ne smijemo zaboraviti ono što se desilo na ovim prostorima. Sadašnja Vlade Hrvatske negira taj nivo zločina koji je počinjen u sistemu koncentracionog logora Јasenovac - kaže Banjac.

Direktorka ЈU Spomen područje Donja Gradina Tanja Tuleković kaže da se obrazovanjem i sjećanjem na žrtve Holokausta i ustaškog zločina genocida u NDH borimo protiv antisemitizma i svih drugih oblika vjerske i rasne diskriminacije, te istorijskog relativizma koji je prisutan posljednjih nekoliko godina.

- Ovakav zločin nikada, nikome i nigdje više ne bi smio da se ponovi - ističe Tulekovićeva.

Međunardoni dan sjećanja na žrtve Holokausta ostaje da trajno svjedoči o monstruoznom genocidu fašista, istakao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da se istorija prekraja i da falsifikati postanu istina. Zadatak svih nas je da generacije koja dolaze nastave to svjedočenje, jer je to naš dug prema žrtvama - napominje Dodik.

Zahvaljujući filmu "Dara iz Јasenovca", koji će biti prikazan i u Americi, svijet će imati priliku da vidi sve strahote nacizma u logoru Јasenovac, podsjeća predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Počast žrtvama odata je i u Beogradu, gdje su položeni vijenci na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, na Starom sajmištu.