latinica  ћирилица
27/01/2021 |  19:11 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Zbog snijega i dalje blokirana srpska sela na području Bosanskog Grahova (VIDEO)

Na području Bosanskog Grahova brojna seoska domaćinstva, u kojima žive srpski povratnici, nemaju prohodnu putnu komunikaciju zbog problema sa snijegom.
Bosansko Grahovo - Foto: RTRS
Bosansko GrahovoFoto: RTRS

Problem je nastao zbog nedostatka mehanizacije, zbog čega je ova lokalna zajednica morala da proglasi stanje elementarne nepogode kako bi mogla da angažuje firmu za čišćenje puteva.

Sedamdesetosmogodišnji Veseljko Јojić, do juče, nije mogao iz Peći, sela nadomak Bosanskog Grahova.

- Namirnice kupujem tek u Grahovu koje je udaljeno negdje oko 11 kilometara. Najgore je od kuće do glavne ceste, tu je teško. Ne daj Bože da nekog zaboli, pa šta bi onda, morali bi ga nositi od kuće do glavne ceste - ističe Јojić.

Oko 50 stanovnika seoskih područja Bosanskog Grahova, među kojima ima starih i nemoćnih, još nema prohodnu putnu komunikaciju.

Sela Preodac, Stožište i Tiškovac i dalje su blokirana. Problem je nastao jer prethodna vlast nije raspisala javni poziv za održavanje puteva, a ova opština nema komunalno preduzeće, niti mehanizaciju.

- Došli smo u situaciju da moramo da proglasimo elementarnu nepogodu da bi mogli da očistimo sve puteve i da regularnim putem platimo ljude koji taj posao rade - ističe Uroš Đuran, načelnik Bosanskog Grahova.

Opština Bosansko Grahovo nadležna je za održavanje 119 kilometara nekategorisanih putnih pravaca i 54 kilometra lokalnih puteva. Čišćenje neprohodnih putnih pravaca biće nastavljeno sutra.