latinica  ћирилица
27/01/2021 |  19:27 ⇒ 19:28 | Autor: sputniknews.com

Bajden je potpisao "smrtnu presudu" za ženski sport

DŽozef Bajden, novoizabrani američki predsjednik, potpisao je izvršnu naredbu u cilju sprečavanja diskriminacije, ali je to izazvalo velike reakcije među kritičarima koji ističu da će takva odluka naštetiti sportskim nadmetanjima žena jer omogućava takmičenje transrodnim sportistima.
DŽozef Bajden - Foto: AP
DŽozef BajdenFoto: AP

U nizu izvršnih naredbi koje je Bajden potpisao prvih dana po ulasku u Bijelu kuću, našla se i jedna koja se odnosi na obavezu srednjih škola i univerziteta da omoguće transrodnim sportistima da se takmiče u ženskoj konkurenciji

- Deca bi trebalo da mogu da se edukuju bez bojazni o tome da li će im biti zabranjen pristup toaletima, svlačionicama ili školskim sportskim sekcijama - navedeno je u naredbi.

Takva formulacija je naišla na brojne reakcije na društvenim mrežama, LGBT aktivisti su podržali Bajdenovo rješenje, a kritičari navode da bi škole mogle da ostanu bez sredstava ukoliko ne dozvole transrodnim osobama da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

- Tužan dan za ženski sport. Žene će morati da se takmiče sa biološkim muškarcima, da rizikuju povrede i poraze, zahvaljujući novoj Bajdenovoj naredbi. Nemojte reći da se ovo radi u korist žena, ne, to je destruktivno i negativno - navedeno je u jednom od komentara.

Odredbe Bajdenove naredbe su dalje shvaćene kao podsticanje na neravnopravnu konkurenciju.

- Ne mislim da je dobra ideja imati biološke muškarce u takmičenju sa biološkim ženama, bez obzira na to kako se oni identifikuju - ističe jedan korisnik društvenih mreža.

Pored komentara, u bazi podataka o rezultatima takmičenja u ženskoj i muškoj konkurenciji objavljen je uporedni prikaz uz jasne razlike u dometima.