latinica  ћирилица
27/01/2021 |  20:42 ⇒ 28/01/2021 | 08:50 | Autor: RTRS

Vučić: Hvala Dodiku na podršci, Srpska i Srbija jedinstveno djeluju (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Beogradu, na svečanosti otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, da Srbija i Republika Srpska sve velike događaje i projekte jedinstveno organizuju i sprovode.
Dodik, Vučić i Dačić (Foto: TANJUG/RADE PRELIC) -
Dodik, Vučić i Dačić (Foto: TANJUG/RADE PRELIC)

Vučić je zahvalio na podršci srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je prisustvovao svečanosti zajedno sa zvaničnicima Srpske, ističući da Srbija i Srpska djeluju jedinstveno.

Vučić je podsjetio na sve što je učinjeno u pravcu razvoja Srbije.

- Trudili smo se u prethodnih osam godina da našu Srbiju podignemo iz pepela, da je obnovimo, izgradimo nove puteve, pruge, škole i bolnice, ali više od svega pokušali smo da vratimo poštovanje i vjeru u sebe, svoje mogućnosti i snagu srpske države. I večeras stojimo na mjestu koje je nerijetko izazivalo stid svakoga od nas, na mjestu koje je bilo neuređeno, prljavo i koje je predstavljalo sramotu, ne samo našeg grada, već cijele zemlje - rekao je on.

Vučić je istakao da je večeras posebno ponosan i srećan, kako zbog otkrivanja spomenika tako i zbog završenog velelepnog Hrama Svetog Save.

- I baš onako kako danas na dan Svetog Save otkrivamo ovaj velelepni spomenik, tako smo za kratko vrijeme uspjeli, ne da završimo, kako neki kažu, već da suštinski izgradimo i oslikamo najfinijim mozaikom, najljepši i najveći pravoslavni hram na svijetu, Hram Svetog Save, a tako ćemo obnoviti i Hilandar i cijelu našu Srbiju. Uspjeli smo da objedinimo ono što je najvažnije, da zemlju ekonomski uspravimo, da nacionalno odbranimo i duhovno povratimo i uzdignemo. Kome mi danas, u vječno sjećanje i kao znak najiskrenijeg pijeteta, posvećujemo najviši spomenik na teritoriji Srbije i pitamo se da ovih kolosalnih 24 metra možda nije premalo? Da bi izrastao u Simeona morao je prethodno biti Nemanja - rekao je Vučić.

Vučić je poručio da je država Srbija zadužbina budućnosti.

- I ovaj spomenik je veliki, zato što je priča o nama velika. I ovaj spomenik je težak, zato što je priča o nama često bila teška. I lijep je, koliko je i priča o nama lijepa. Ovaj spomenik je, dakle, i prije svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gdje smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svjesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gdje ide. Bez toga, bez svijesti da je postojao neko prije nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć - poručio je predsjednik Srbije.

Beogradu je večeras svečano otkriven spomenik rodonačelniku srpske srednjovjekovne države Stefanu Nemanji