latinica  ћирилица
27/01/2021 |  21:42 ⇒ 21:46 | Autor: SRNA

Nikola Tesla u pismu prijatelju jasno kaže: Јa sam Srbin

Predsjednik Društva "Mihajlo Pupin" Aleksandra Ninković Tašić prvi put je pokazala i pročitala pismo Nikole Tesle upućeno prijatelju Amerikancu u kome poznati naučnik jasno ističe svoju nacionalnu pripadnost.
Nikola Tesla - Foto: Wikipedia
Nikola TeslaFoto: Wikipedia

- Јa sam Srbin, nema veze gdje sam rođen, to se tada zvalo Austrija, ali ja sam, po svojoj majci Srbin koji pripada najstarijoj rasi koja čini srpstvo - napisao je Nikola Tesla u pismu svome prijatelju.

Tašićeva je Teslino pismo pročitala u emisiji Klub dva, Radio Beograda dva.

- Originalno pismo koje sam, sa pečatom i potpisom dobila prije nekoliko dana iz Amerike, brani Nikolu Teslu njegovim riječima od zloupotreba kojima je bio izložen sve ove godine - istakla je Tašićeva.

Ona je podsjetila i na ranije objavljeno pismo velikog naučnika iz fonda Kongresne biblioteke SAD, u kojem Tesla ističe da "ne postoji narod koji je stradao više od srpskog".

- Zbog toga što smo toliko stradali postali smo narod pjesnika i mislilaca. Znate li šta je rekao veliki pjesnik Gete o srpskim narodnim pjesmama? A šta mislite da bi rekao da je bio Srbin? - piše Nikola Tesla 1895. godine.

Tašićeva je naglasila i da "Amerikanci malu knjigu o velikom srpstvu Nikole Tesle redovno štampaju u Kongresnoj biblioteci i ne dozvoljavaju da padne u zaborav, kao što mi to činimo".