latinica  ћирилица
27/01/2021 |  21:54 ⇒ 28/01/2021 | 17:30 | Autor: RTRS

Održana Svetosavska akademija "Zvona srpske crkve" (VIDEO)

Svečana Svetosavska akademija "Zvona srpske crkve" održana je u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, shodno okolnostima koje je nametnula pandemija virusa korona, bez prisustva publike.
Svetosavska akademija - Foto: RTRS
Svetosavska akademijaFoto: RTRS

Čast da besjedi na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji pripala je protonamjesniku Srđanu Roljiću.

Protonamjesnik Roljić je u besjedi "Sveti Sava i naše vrijeme" govorio o svim aspektima života i djela svetog Save posebno naglašavajući njegov značaj za srpsku pravoslavnu duhovnost, kako u prošlosti, tako i danas.

- Svetosavska vizija života je svevremeno savremena, uvijek aktuelna. To je upisivanje imena Svetosavaca u knjigu života. To je vizija ocrkovljenja srpskog naroda koji se pojavljuje u jedinstvu, sabornosti i pravoslavlju kao prvovjerju i pravoživlju kroz sljedovanja apostolskom predanju - istakao je Roljić.

On je rekao da su Savin put i Savina filozofija prosti, ali nikako i jednostavni, jer je to filozofija po Hristu.

- Sveti Sava je vododjelnica srpske istorije, velika i najveća skretnica u istoriji roda našega, jer njime tijelo i dušu srpskog naroda oživljava Hristos Gospod duhom svojim svetim - naglasio je Roljić.

U umjetničkom dijelu akademije učestvovali su Mješoviti hor SPD Јedinstvo i Kamerni hor Akademije umjetnosti Banjaluka, guslar Vladimir Irić i glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Јokić koji je govorio duhovnu poeziju posvećenu Svetom Savi.

Svetosavska akademija zatvorena je izvođenjem svečane pjesme "Živjela Republikom Srpska".