latinica  ћирилица
27/01/2021 |  22:15 ⇒ 22:16 | Autor: SRNA

Slovenija se zadužila za pola milijarde evra

Slovenija se danas na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 500 miliona evra putem državnih obveznica sa šezdesetogodišnjim dospijećem, što je najduža ročnost do sada, objavilo je slovenačko Ministarstvo finansija.
Slovenija, Ljubljana - ulice - Foto: Twitter
Slovenija, Ljubljana - uliceFoto: Twitter

Uslovi zaduživanja su u rangu zemalja poput Francuske i Belgije.

To je drugo ovogodišnje izdanje državnih obveznica, nakon što je početkom januara Slovenija izdala desetogodišnje obveznice u vrijednosti od 1,75 milijardi evra.

Ukupno je Slovenija pod povoljnim uslovima ove godine osigurala 2,9 milijardi evra dugoročnog finansiranja za potrebe državnog budžeta, u skladu sa vladinim programom finansiranja.

Novim zaduživanjem otplaćeno je i 1,65 milijardi evra već dospjelog duga i kamata, a do kraja ove godine dospijeva dodatnih 1,95 milijardi evra duga, podaci su Ministarstva finansija.

Prema posljednjim procjenama Ministarstva, slovenački javni dug će do kraja godine zbog povećanih budžetskih potreba dostići 37,7 milijardi evra, odnosno 82,4 odsto BDP-a, ali će trošak kamata na taj dug pasti za 0,1 postotni bod, na 1,6 odsto BDP-a, zbog povoljnog kreditnog rejtinga i niskih kamatnih stopa.