latinica  ћирилица
28/01/2021 |  09:53 | Autor: SRNA

Sajić: Stipendije za učenje njemačkog jezika

Generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić izjavila je Srni da je Generalni konzulat dobio obavještenje od Bavarskog univerzitetskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu o početku procesa dodjele stipendija za ljetne kurseve njemačkog jezika u Bavarskoj za ovu godinu.
Vera Sajić - Foto: RTRS
Vera SajićFoto: RTRS

Sajićeva je naglasila da studenti i mladi istraživači iz svih akademskih disciplina sa predznanjem njemačkog jezika /najmanje B1 nivoa/ iz BiH, Srbije, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rusije, Slovenije i Ukrajine mogu da se prijave na BAYHOST, a rok za podnošenje prijave je 23. mart.

Stipendije se dodjeljuju od aprila do juna, zavisno o dostupnosti ljetnih kurseva /na mreži/veb lokaciji u Bavarskoj/.

Prema njenim riječima, u vrijeme prijave studenti su morali provesti najmanje dva semestra na univerzitetu i to dokazati ocjenama.

- Stipendije za kurseve u Bavarskoj uključuju naknade za kurs, smještaj i ishranu, a za onlajn kurseve naknadu za kurs pokriva BAYHOST. Imajući u vidu trenutnu pandemiju virusa korona i da u ovom momentu nije jasno koji će ljetni kursevi stvarno biti održani u Bavarskoj ove godine, preporuka je organizatora da svi zainteresovani zahtjev za stipendiju podnesu na vrijeme BAYHOST-u - navela je Sajićeva.

Više informacija o kursevima jezika i procesu prijave svi zainteresovani mogu pronaći na veb stranici https://www.uni-regensburg.de/bayhost/stipendien/sprachkurse-in-bayern/index.html i fejsbuk stranici BAYHOST.