latinica  ћирилица
28/01/2021 |  10:00 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Spomenik Srbima na Vracama neće ugroziti postojeći spomen-kompleks

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da spomenik sarajevskim Srbima na Vracama, čija je izgradnja planirana, nema veze sa postojećim obližnjim spomen-kompleksom, već će na toj lokaciji biti podignut, jer Srbima to nije dozvoljeno da urade na stratištima na Kazanima, u Dobrovoljačkoj ulici i Velikom parku.
Spomenik I.Sarajevo - Foto: RTRS
Spomenik I.SarajevoFoto: RTRS

Iz Odbora su istakli da se na avionskom snimku sa povučenom međuentitetskom linijom jasno vidi da na dijelu Vraca koji se teritorijalno nalazi u Republici Srpskoj nema nikakvih spomenika ni objekata, te su pojasnili da će budući spomen-kompleks biti podignut na području gdje su sada rastinje i niska šuma.

Spomenici će, navodi se u saopštenju, imati jasan natpis čije i koje su zvanične vojne i policijske formacije vršile zločine u Sarajevu nad sarajevskim Srbima, kao i imena svih srpskih civila koji su ubijeni i nestali u proteklom ratu.

- Izgradnjom spomen-kompleksa želimo predstaviti činjenice o stradanju sarajevskih Srba u periodu oba svjetska rata i posljednjem ratu u periodu od 1992 do 1995. godine - navodi se u saopštenju.

U fokusu je, kako se dodaje, predstavljanje svjetskoj i domaćoj javnosti šta se dešavalo sa Srbima u dijelu grada koji je kontrolisala bošnjačka takozvana Armija BiH.

- Želimo da svijet i domaća javnost budu upoznati da Srbi nisu zločinci, da osuđujemo sve zločine, ali i da skinemo neopravdanu hipoteku sa srpskog naroda da su Srbi zločinci koji su terorisali Sarajevo - pojasnili su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

U Odboru smatraju da su sarajevski Srbi najveći stradalnici rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Saopštenje je izdato, kako su obrazložili, zbog zluradih natpisa i komentara pojedinaca koji inicijativu za podizanje spomenika sarajevskim Srbima na području lokacije Vraca predstavljaju kao uništavanje sadašnjeg spomen-kompleksa.