latinica  ћирилица
28/01/2021 |  14:54 ⇒ 14:57 | Autor: SRNA

Cvijanović: Institucije Srpske reagovale efikasno i blagovremeno na pandemiju

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je ocijenila da su institucije Srpske reagovale blagovremeno i efikasno na pandemiju i da ne vidi da je bilo šta urađeno lošije ako se izvrši poređenje čak i sa visokorazvijenim zemljama.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

- Ko je htio da vidi mogao je vidjeti kako u najvećim silama svijeta medicinari protestuju jer nemaju ni zaštitne maske, a rade neposredno sa zaraženim licima, a to je bilo u vrijeme kad smo mi već imali adekvatne i zalihe i snabdjevenost medicinskom opremom. Ali, neki će uvijek kritikovati. Osim toga, naše su mjere i danas izbalansirane kako ne bismo dodatno gušili određene privredne sektore.

Naravno da su pojedine djelatnosti značajno pogođene, ali primjera radi, u ugostiteljstvu, gdje smo imali zamjerke od ovih djelatnika, kod nas je bilo značajno duže radno vrijeme u odnosu na okruženje, a pogotovo zemlje Evropske unije jer u mnogima su ugostiteljski objekti mjesecima potpuno zatvoreni. Naravno, svi su zabrinuti za svoje poslove i to se mora razumjeti, ali smatram da i onda kad kritikujemo moramo biti barem malo realni i pogledati oko sebe - rekla je Cvijanović u intervjuu za Srnu.

Na pitanje kako komentariše ulogu Centralne banke BiH koja je jedina centralna banka u svijetu koja nije reagovala u vrijeme pandemije i pomogla oporavku privrede, predsjednik Republike je naglasila da Centralnu banku vidi kao instituciju koja nema ulogu koju treba da ima.

- Previše su zarobljeni stranim diktatom i smjernicam koje su nekad inicirane upravo od međunarodnog faktora, pa nije ni čudo što danas i građani i privreda kažu da je to beskorisna institucija bez stvarne društvene odgovornosti. Јa bih tome dodala i neinventivna i okoštala - ocijenila je Cvijanović.

Govoreći o značaju institucija Republike Srpske uopšte, a i u vrijeme pandemije virusa korona gdje se Srpska bori da dobije prvu isporuku ruskih vakcina zahvaljujući angažmanu svojih institucija, jer je Kovaks program zakazao, Cvijanovićeva je naglasila da je vlast u Srpskoj zbog raznih pritisaka, i političkih i finasijskih, nastojala jačati institucije, jer su svjesni da bez njih građani neće dobiti ono što im pripada, a Republika Srpska bi izgubila i suštinu i smisao.

- U svim krizama se to pokazalo presudnim - od poplave, pa sad do ove velike globalne zdravstvene krize - konstatovala je Cvijanovićeva.

Što se tiče vakcina, dodala je ona, tu se mora raditi na više frontova. "Naravno da je problematično ono što se dešava sa nabavkom putem Kovaks programa, ali naši su napori usmjereni i na dobijanje ruske i kineske vakcine, odnosno svih raspoloživih vakcina kojima ćemo zaštititi naše stanovništvo", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je veliko nezadovoljstvo među zvaničnicima EU zbog kašnjenja isporuke naručenih vakcina.

- Svakako da će se to odraziti i na nas, ustvari, već se odražava, jer smo vezani za te nabavke. Koliko razumijemo, problem u EU je isključivost prilikom odabira vakcina. Tamo su, vjerovatno iz političkih razloga, nastojali zaobići, ruske i kineske vakcine, a opet zapadni snabdjevači su pokrili Ameriku, Izrael i Veliku Britaniju, dok je EU ostala na repu tog lanca snabdijevanja. Naravno ima pojedinačnih članica EU koje su direktno radili nabavku i sa ruskim i kineskim proizvođačima, i vjerovatno će tamo proces vakcijacije ići boljim tempom - rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li je zadovoljna ponašanjem stanovnika Srpske u vrijeme pandemije, predsjednica Republike je naglasila da je zadovoljna prvenstveno našim zdravstvenim radnicima, navodeći da smo dužni da poštujemo napore koje ulažu sve ovo vrijeme, ali, naravno, i našim građanima.

- Shvatili smo da je opasnost velika i da su mjere opravdane, uostalom, u cijelom svijetu su na snazi rigorozne mjere, tako da je i to, vjerovatno, doprinijelo jačanju svijesti da se moramo štititi. Razumljivo je da je mlađim generacijama teže da se odreknu druženja i okupljanja, ali mislim da se ogromna većina njih pridržava mjera kojim štite svoje zdravlje - rekla je Cvijanović.