latinica  ћирилица
28/01/2021 |  15:13 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Košarac: Uvođenje zaštitnih mjera na zahtjev Vlade Srpske

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da će, nakon što Vlada Republike Srpske, odnosno nadležno entitetsko ministarstvo zatraže uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda, takav prijedlog uputiti na razmatranje Savjetu ministara.
Staša Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

- U proteklom periodu svjedočimo zahtjevima različitih udruženja poljoprivrednih proizvođača za uvođenjem prelevmana i povećanjem carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog junećeg i svinjskog mesa. No, takvi zahtjevi su nekredibilni, jer je nedopustivo da udruženja predlažu inicijative, a da institucije na zajedničkom nivou donose odluke bez stavova institucija Republike Srpske i federacije BiH. Neću dopustiti takvu vrstu avanture, niti želim da ignorišem entitetski nivo i stavove Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva Srpske - poručio je Košarac.

On je podsjetio da je sektor poljoprivrede u primarnoj ustavnoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH, te da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u tom kontesktu ima koordinirajuću ulogu, zbog čega Savjetu ministara ne želi da predloži bilo kakve odluke bez adekvatnih stavova nadležnih entitetskih institucija.

- U komunikaciji sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja naglašavali smo da inicijative ne podnose na ulici, izolovano i samostalno, nego da se obrate nadležnim entitetskim ministarstvima, u čijoj je primarnoj nadležnosti poljoprivreda i koja imaju statističke i druge relevantne podatke. Kao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, uvođenje zaštitnih mjera na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda mogu predložiti Savjetu ministara u koordinaciji sa entitetskim ministrima nadležnim za ovaj sektor - istakao je Košarac u izjavi za Srnu.

On je izrazio uvjerenje da će Vlada Republike Srpske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u narednim danima predložiti Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa uvođenje zaštitnih mjera, odnosno uvođenje prelevmana i pune carinske stope na uvoz svježeg i rashlađenog mesa junadi i svinja iz Evropske unije.

To će, dodao je on, biti kredibilan zahtjev.

- Moja poruka je sasvim jasna - kada Vlada Republike Srpske i nadležno ministarstvo zatraže uvođenje određenih zaštitnih mjera, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će na temelju tog kredibilnog zahtjeva, u skladu sa procedurama, to pitanje predložiti Savjetu ministara i apelovati na kolege da podržimo takav prijedlog - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zaštita domaće proizvodnje je primarna politika aktuelnog saziva Savjeta ministara, što je jasno naznačeno i u ekspozeu predsjedavajućeg Zorana Tegeltije.

- Identičan stav zastupam na čelu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i niko do nas nije odustao od zaštite domaće proizvodnje. Nadležne entitetske institucije će podnijeti kredibilan zahtjev sa obrazloženjem za uvođenje zaštitnih mjera, nakon čega sam u potpunosti spreman da takav prijedlog uputim na razmatranje Savjetu ministara "i glasam za njega - zaključio je Košarac.