latinica  ћирилица
28/01/2021 |  17:04 ⇒ 17:38 | Autor: TANЈUG

Tri romana za nagradu Zlatni suncokret

Žiri nagrade Zlatni suncokret u najuži izbor je uvrstio tri romana - "Purpurna dekada" Vladimira Kopicla (Dereta) "Ljubavna pesma" Srđana Srdića (Partizanska knjiga) i "Ljjudi bez grobova" Enesa Halilovića (Laguna).
Vitalova književna nagrada "Zlatni suncokret" - Foto: ilustracija
Vitalova književna nagrada "Zlatni suncokret"Foto: ilustracija

U najužem izboru našla se i zbirka priča "Epizodisti i junaci" Vladislave Vojnović (Laguna), kao i esejistička knjiga "Beket: čovek i delo" Borivoja Gerzića (Zlatno runo - Milstone), odlučio je žiri koji čine Dragan Јovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden.

Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za ovu nagradu predstavljaju uspješna ostvarenja koja na različite načine afirmišu domete savremene književnosti.

Romani su primjer pripovijedačke koncentracije i spremnosti da se beskompromisno ostvari ravnoteža između književnog postupka i tematskih izazova.

Vladimir Kopicl i Srđan Srdić na svjež, ali i nelagodan način istražuju temu ljubavi u savremenom svijetu postistine, haosa tumačenja i predrasuda.

Enes Halilović ispisuje uzbudljiv roman koji se najprije predstavlja kao ubjedljiva priča o nasilju, a potom kao suveren komentar o smislu pisanja i književnog predstavljanja. Vladislava Vojnović u svojim pričama, često kroz postupak zamjene mesta, istražuje načine pomoću kojih ugrađujemo sebe u priče i živote drugih ljudi.

Borivoj Gerzić ispisuje zanimljivu biografiju Semjuela Beketa, pisca čiji je život sam po sebi literaran; u isti mah, Gerzić dočarava čitav jedan zavodljivi svijet postavangardne umjetnosti bez kojeg se ne može razumjeti današnji trenutak.

Nagrada Zlatni suncokret za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodjeljuje se 21. put, a među dosadašnjim dobitnicima su Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Tanja Stupar Trifunović za roman "Otkako sam kupila labuda".

Odluku o dobitniku žiri će saopštiti početkom februara.