latinica  ћирилица
28/01/2021 |  18:58 | Autor: TANЈUG

Gutereš: Pandemija i klimatske promjene prioriteti UN

Borba protiv pandemije virusa korona i napori na suzbijanju klimatskih promjena prioriteti su Ujedinjenih nacija u 2021. godini, izjavio je danas generalni sekretar Svjetske organizacije Antonio Gutereš.
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com) -
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com)

On je u intervjuu za agenciju Tas ocijenio da je prošla godina bila vjerovatno “najteža u našim životima, posebno zbog pandemije virusa korona “.

- Moramo da iskoristimo 2021. godinu da preokrenemo situaciju. Moram da očaj zamijenimo nadom - istakao je Gutereš.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini mora da dođe do napretka kada je riječ o vakcinama.

- Očigledno je da postoje osnovni prioriteti koji se odnose na krhkost našeg svijeta, a koje je pandemija raotkrila. To se odnosi na virus, klimatske probleme, nejednakost i geopolitičku podijeljenost, ali tu su i slabosti u oblasti nuklearnog razoružanja i sajber prostora - podvukao je Gutereš.

Dodao je da su očigledni prioriteti za 2021. oporavak i pobjeda nad pandemijom, kao i obezbjeđivanje inkluzivne obnove, kao hitan rad na klimatskoj krizi.

- Vjerujemo da moramo ozbiljno da shvatimo šta nam naučnici govore. Zato moramo da održimo porast temperature do 1,5 stepeni do kraja vijeka, a da do sredine vijeka dosignemo ugljeničnu neutralnost - objasnio je Gutereš.