latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:13 ⇒ 29/01/2021 | 01:35 | Autor: RTRS

Šta se krije iza izjave Stanivukovića? (VIDEO)

Lapsus, neznanje ili politička namjera i uvjerenje? Gostujući na jednoj privatnoj televiziji u Beogradu gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, između ostalog, rekao je da se Republika BiH sastoji od dva entiteta.
Draško Stanivuković - Foto: Screenshot
Draško StanivukovićFoto: Screenshot

U SNSD-u kažu da je nedopustiv istup Stanivukovića koji Bosnu i Hercegovinu naziva republikom. Podsjećaju da se tako nazivala kao tvorevina ratnog lidera muslimana Alije Izetbegovića. Reagovali su i iz Organizacije starješina VRS. Kažu da bi jedan funkcioner iz Republike Srpske trebalo da zna status BiH.

- Želim da vjerujem da je Stanivuković upotrijebio taj pojam iz neznanja, a ne iz političke namjere ili uvjerenja. BiH je nazvao republikom, što je tvorevina Alije Izetbegovića. Ipak, ako se nalaziš na javnoj funkciji tvoje neznanje plaćaju građani - kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Iz Organizacije starješina Vojske Republike Srpske smatraju da bi neko ko je gradonačelnik Banjaluke trebalo da zna da BiH već skoro 30 godina nije Republika.

- Nedopustivo je da funkcioneri grada Banjaluka ne znaju ustavotvorni položaj zemlje u kojoj živi i zemalja u okruženju. Hoću da vjerujem da je to rezultat ne neznanja, već lapsus - kaže Slobodan Župljanin, potpredsjednik Organizacije starješina.

A iz četrdesetominutnog intervjua Stanivukovića, rečenicu u kojoj je za BiH rekao da je republika, izvukli su i mediji u Federaciji BiH.