latinica  ћирилица
28/01/2021 |  19:35 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

SNSD tvrdi da je odluka o ponavljanju izbora politička, opozicija očekuje bolji rezultat (VIDEO)

Ne prestaju reagovanja na odluku o ponavljanju lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

SNSD tvrdi da je odluka donesena pod političkim pritiskom SDS-a i PDP-a i poručuje da će ih ponovo uvjerljivo poraziti u Doboju. Te partije SNSD optužuje da su podlegle pritisku Stranke demokratske akcije i iznevjerile čak i svog kandidata u Srebrenici. Iz SDS-a i PDP-a odgovaraju da je CIK donio tešku, ali zakonitu odluku.

Politička odluka Suda i CIK-a da ponište izbore u Srebrenici i Doboju je opterećena nizom apsurda i predstavlja pokaznu vježbu za naredne opšte izbore, kaže srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Paradoksalnim naziva obrazloženje da glasači nisu imali iste potpise na ličnim dokumentima i biračkim spiskovima jer, ističe, nije rečeno da ti potpisi moraju biti grafološki podudarni.

- Kako možete da okrivite Gradsku izbornu komisiju ako je na 17 glasačkih mjesta u Doboju, gdje su Bošnjaci većinski glasali, sve u redu a nije u redu tamo gdje su Srbi većinom glasali - pita Dodik.

Dodik je uvjeren u ubjedljivu pobjedu SNSD-a i na ponovljenim izborima. Ukazuje na nelogičnost da još nije poznat ni datum održavanja ni koje će liste učestvovati, ni kakav sastav biračkih odbora biti. Za cjelokupnu konfuziju, uključujući i ove nepoznanice, optužuje članove CIK-a pod kontrolom SDS-a i PDP-a.

- Prosto je nevjerovatno, apsurd je da imate činjenicu da je zajednički kandidat u Srebrenici i SDS-ov i PDP-ov i SNSD-ov i sad njihovi predstavnici glasaju protiv takvih izbora - kaže Dodik.

Da bi bilo pravično da troškove novih izbora snose oni koji su ih, kako kaže, neopravdano poništili kaže načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić. Za novonastalu situaciju krivca vidi u blokovima koji su izgubili izbore u Srebrenici i Doboju i potom, kako kaže, postigli štetan politički dogovor.

- To je jedna politička odluka, očekivana, ali sam se ipak malo nadao da će biti bar nekoliko procenata pravde i zakona i da će Apelaciono vijeće imati profesionalnosti i samostalnosti - kaže Grujičić.

Da ponovljene izbore treba održati što prije smatra predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. Riječi predsjednika CIK-a Željka Bakalara da taj datum zavisi od brzine kojom će Savjet ministara obezbijediti novac, naziva Bakalarevim pokušajem zbunjivanja birača i skidanja odgovornosti sa sebe.

- Za održavanje ponovljenih izbora na pojedinim biračkim mjestima u Srebrenici i Doboju postoji dovoljno sredstava - ističe Tegeltija.

Da je potrebna suma za ponavljanje izbora već obezbijeđena u Doboju, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Borisa Јerinića, a upravo taj grad, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić smatra kolateralnom štetom političkog udara na Srebrenicu.

- Vjerovatno se tražio najpogodniji grad, a svi znamo da je u Doboju došlo do promjena i sad je u toku udar na Srebrenicu. Sud je to potvrdio, a šta drugo očekivati od suda kojim se, kao i CIK-om, upravlja iz istog centra - kaže Žunić.

PDP tvrdi da je CIK politički nezavisan i da je donio tešku, ali zakonitu odluku. Očekuju, kažu, bolji rezultat u Doboju, a u Srebrenici ponovnu pobjedu zajedničkog kandidata Mladena Grujičića.

- Nisam zadovoljan odlukom o ponavljanju izbora u Srebrenici, ali šta da se radi. Oduka je donesena, institucije su odlučile. Politički smo djelimično zadovoljni jer se otvara pandorina kutija u Doboju - kaže lider PDP-a Branisalv Borenović.

Miladin Stanić, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS, kaže da nije siguran da li će opozicija pobijediti u Doboju, ali će se, kako kaže, vidjeti da će se rezultat razlikovati bar 10 ili 20 odsto u korist opozicije.

Podsjetimo, nakon odluke CIK-a, a potom i Suda BiH poništeni su rezultate izbora na 26 od 28 biračkim mjesta u Srebrenici i 89 od 108 u Gradu Doboju.