latinica  ћирилица
29/01/2021 |  14:14 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Bećkoviću uručena "Prosvjetina" Svetosavska povelja (VIDEO)

Svetosavska povelja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Beograda danas je uručena akademiku Matiji Bećkoviću.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

Povelju laureatu uručio je predsjednik beogradskog SPKD "Prosvjeta" Milimir Mučibabić, istakavši da se Bećkovićeva poezija u ovim previrućim vremenima javlja kao ohrabrenje i putokaz.

- U njegovoj riječi i stihu u čudesnoj harmoniji obitavaju ontologija i gnoseologija, etika i estetika - rekao je Mučibabić.

On je podsjetio da je Bećković od šezdesetih godina prošlog vijeka u centru pažnje književne javnosti, te da se svrstava u red vodećih ličnosti srpskog književnog života i srpske kulture.

- Najveći je živi srpski pjesnik. Kod njega se može primijeniti ona Andrićeva - "pesniku i njegovom delu vreme ne može ništa" -  rekao je Mučibabić.

Zahvalivši za priznanje, Bećković je rekao da ga je SPKD "Prosvjeta" prečastilo kada ga je, kako je naveo, pored toliko zaslužnijih, pridružilo dosadašnjim dobitnicima Svetosavske povelje.

On je rekao i da je ta povelja najviše priznanje koje dodjeljuje slavno srpsko prosvjetno i kulturno društvo.

- Pridružili su me listi dugoj 120 godina članova društva `Prosvjeta`, koje je svoju slavu i slavu našega naroda pronijelo po cijelom svijetu", rekao je Bećković.

On je podsjetio da su prvih 35 školovanih Srba osnovali to društvo da brine o đacima koji su se školovali po svijetu.

Bećković je dobitnik mnogih književnih i republičkih nagrada /Oktobarske, "Milan Rakić", Sedmojulske, Zmajeve, "Disovo proleće", Vukove, "Duško Trifunović", "Vinaverovog venca", Njegoševe, "Dimitrije Mitrinović".../, a nosilac je i Ordena belog orla.

Uručenju nagrade prisustvovao je i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.