latinica  ћирилица
01/02/2021 |  14:47 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Stigle vakcine za 1.000 lica, biće proslijeđene Agenciji za lijekove

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su na sarajevski aerodrom stigle ruske vakcine za 1.000 lica koje su namijenjene za ispitivanje u Agenciji za lijekove BiH.
Šeranić i Zeljković - Foto: RTRS
Šeranić i ZeljkovićFoto: RTRS

Šeranić je istakao da će prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici u kovid odjeljenjima.

Šeranić je rekao da je posebno važno da Srpska ima obezbijeđene sve kapacitete za čuvanje vakcine, da se kvalitet vakcine ne dovede u pitanje, te pojasnio da se ruska vakcina čuva na temperaturi od minus 20 stepeni i da se nakon odmrzvanja treba upotrijebi u roku od dva sata.

Šeranić je objasnio da će se vakcina čuvati u Institutu za javno zdravstvo, te da će neposredno prije vakcinacije, u transportnim frižiderima, biti dostavljana zdravstvenim ustanovama.

Prema njegovim riječima, Institut će u saradnji sa kompanijom "M:tel" omogućiti aktiviranje kol centra, posredstvom kojeg će građani moći da se prijave za vakcinaciji i dobiju sve potrebne informacije.

Šeranić je naglasio da sve preporučene mjere u Republici Srpskoj ostaju na snazi do 22. februara.

On je naveo da je trenutna epidemiološka situacija, bez obzira na određenu stabilizaciju u januaru, i dalje nepovoljna.

Šeranić je rekao da će Institutu biti upućeno 5.000 PCR testova, koje je donirala jedna kineska kompanija.

Ruske vakcine stigle u Srpsku #RTRS #RTRSvijesti https://t.co/WYhmeH933X

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da je Republički štab za vanredne situacije dao danas saglasnost za izdvajanje 15 miliona KM za nabavku 200.000 ruskih vakcina.

On je istakao da će vakcine dolaziti sukcesivno, te da će prve doze biti iskorištene za vakcinaciju zdravstvenih radnika u Srpskoj.

- U martu se očekuje dolazak 200.000 ruskih vakcina - rekao je on.

Zeljković je naveo da će trenutna količina vakcina koja je iz Rusije stigla na sarajevski aerodrom biti prije svega upotrijebljena za analizu u kontrolnoj laboratoriji Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, da bi naredni veći kontingent vakcina koji bude došao bio automatski upućen u zdravstvene ustanove, da bi se moglo pristupiti vakcinaciji.

Prema njegovim riječima, očekuje se da u februaru stigne prvih 200.000 doza, a u martu drugih 200.000 doza, da bi se tako omogućilo da osobe koje su primile prvu dozu vakcine "Sputnjik", nakon 21 dana prime drugu dozu i budu dugotrajno zaštićene.

Naveo je da će sljedeće sedmice biti organizovana obuka zdravstvenih radnika zdravstvenih ustanova, prije svega primarnog nivoa, a zatim i sekundarnog, koje su odredile svoje predstavnike.

- Plan vakcinacije je živ organizam i molimo građane za strpljenje, jer nam je prvenstveno cilj da zaštitimo one kategorije koje imaju najveću mogućnost za razvijanje teške kliničke slike i medicinske radnike koji brinu o njima - rekao je Zeljković.

On je pojasnio i da prijave građana za vakcinaciju ne zavise od dolaska vakcine, te da će vjerovatno ranije biti organizovane, kako bi se mogli planirati termini u budućnosti.

- Početak vakcinacije građana očekuje se onog trenutka kada u Srpsku dođe kontingent od 200.000 doza za 100.000 osoba, te će u tom momentu krenuti masovna vakcinacija - rekao je Zeljković.

Pozvao je građane da se za svaku nedoumicu koju budu imali u vezi sa vakcinom obrate Institutu, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske, ili u zdravstvene ustanove, jer će tu dobiti adekvatnu informaciju.