latinica  ћирилица
01/02/2021 |  16:57 ⇒ 17:36 | Autor: RTS

Vučić: Makron razumije potrebe i težinu pozicije Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom da je današnji susret u Parizu dokaz istinskog prijateljstva i posvećenog pristupa Makrona zapadnom Balkanu.
Vučić i Makron -
Vučić i Makron

Vučić je za televiziju Pink rekao da je srećan što Makron razumije potrebe Srbije i težinu pozicije Srbije i dodao je da se nada da zajedno mogu mnogo toga da urade.

Dodao je da je tokom današnjeg susreta u Parizu doživio stvari koje nije ni sanjao i kao primjer je naveo to što ga je Makron odveo u vinski podrum Јelisejske palate, što je, kako ističe, malo ko u Evropi imao čast da vidi.

Dva predsjednika su danas u dva navrata razgovarali u četiri oka, i Vučić je rekao da je Makron odmah nešto pokušao da pomogne za šta su ga molili.

Ističe da je najviše riječi bilo o odnosima Beograda i Prištine i da je to teško pitanje za cijelu Evropu, ne samo za Srbiju. Kako kaže, sve to je dovoljeno u vezu sa evropskim putem Srbije i vjeruje da će Srbija imati podršku Francuske.

Aleksandar Vučić je rekao da je, u skladu novom metodologijom pristupa EU, imao otvorene razgovore sa Makronom i da će biti izmjena po tom pitanju i drugačijeg pristupa upravo zato jer je Srbija prva prihvatila tu metodologiju.

Na pitanje šta to znači, Vučić je rekao da će se sada poglavlja otvarati po klasterima i da vjeruje da Srbija može da otvori više u jednoj godini, nego u prethodne tri ili četiri godine.

Dodaje i da misli da će zbog promjene odnosa snaga u svijetu da dođe do nekih drugih sporazuma u budućnosti koji bi pomogli Srbiji i EU, a vjeruje da postoje inovativna rješenja.

Kako je rekao vjeruje u snagu Srbije, i ne bi trebalo učiti ljude u Srbiji da je najvažnija nečija pomoć, "jer je najvažnije šta Srbija radi".   

Beograđani će birati kako će izgledati vozovi za metro

Vučić je naveo da je s Makronom razgovarao o bilateralnim odnosima i konkretnim projektima. Pomenuo je kompaniju "Vansi" koja je preuzela upravljanje beogradskim aerodromom.

Važan dio razgovora odnosio se na beogradski metro. Vučić je najavio da bi do kraja godine mogli da počnu građevinski radovi na prvoj liniji od Mirijeva do Železnika, koja će povezivati pet opština.

Vjeruje da bi paralelno mogla da se radi i druga linija od Mirijeva do Ustaničke, a predviđena je i treća od Bloka 72 do centra grada.

Te linije biće povezane brzim vozovima, a Beograđani će imati priliku da izaberu kako će izgledati vozovi, rekao je Vučić.

Naveo je da veruje da bi prva linija mogla da bude gotova pre kraja 2027. ili 2028. godine a obe do 2030.

Bilo je razgovora i o vojnotehničkoj saradnji. 

Beograd spreman, ali za dijalog je potrebno dvoje 

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Vučić je rekao da je ključno pitanje da li će neko u Prištini da razumije da oni nisu Bogom dani i da ne mogu da očekuju da dobiju ono što je u njihovoj željoteci, već mora da se razgovara da bi se postigao politički kompromis.

Ističe da, kod onih koji su prema istraživanjima favoriti za pobedu na tamošnjim izborima, a to su stranek Kurtija i Haradinaja, sem želje za stvaranjem "velike Albanije" ne vidi ništa što bi moglo da doprinese ozbiljnom dijalogu.

Kaže da je Beograd uvijek spreman za dijalog i da podžrava poziciju Miroslava Lajčaka, ali da je za svaki razgovor potrebno dvoje.

Rekao je da će Francuska vjerovatno iamti najbolje odnose u Evropi sa novom američkoma dministracijom, i da vjeruje u značajnu ulogu Makrona i Francuske.

Kada je riječ o današnjem sporazumu koji je potpisan između Izraela i Prištine, rekao je da je to očekivano i da se Beograd zato borio u Vašingtonu da potšiše poseban sporazum, jer nisu htijeli, a podstiču Izrael.

Ali, kaže, Izrael je sam izabrao i Amerika im je najvažnija. Dodaje da to neće sjajno uticati na odnose Srbije i Izraela, ali da to otvara neke druge perspektive. 

"Biću zadovoljan tek kad vakcinišemo tri miliona ljudi"

Vučić je ukazao da je predsjednik Makron dvaput rekao da je Srbija pametno postupala kada je riječ o nabavci vakcina.

- Ne znam da li smo pametno, ali smo se borili, radili, trudili. Dok ne vakcinišemo 1,5 ili dva miliona ljudi, ne mogu da kažem da smo blizu završetka, a biću zadovoljan tek kada vakcinišemo tri miliona ljudi - rekao je predsjednik.

Rekao je da će se gledati da se pozove dio medicinskih radnika iz Republike Srpske da se vakcinišu na teritoriji Srbije, jer nije moguće izvoziti vakcine.