latinica  ћирилица
02/02/2021 |  07:15 ⇒ 19:13 | Autor: RTRS

Radio Republike Srpske slavi 54. rođendan (VIDEO)

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, danas slavi 54. rođendan.
Radio Republike Srpske -
Radio Republike Srpske

Radio Banjaluka zvanično je počeo emitovanje programa 2. februara 1967. godine, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara iste godine.

Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Јavni medijski servis Radio-televiziju Republike Srpske.

Opštinski radio, koji je prerastao u regionalni, u prvim godinama nakon osnivanja imao je veliko iskušenje - Banjaluku je zadesio katastrofalni zemljotres 1969. godine, a Radio Banjaluka emitovao je više o 17.000 oglasa i obavještenja koji su građanima bili od značajne koristi u tim dešavanjima.

Program je emitovan iz kamp-prikolice, a pripreman u šatoru zbog toga što je zgrada, u kojoj je Radio bio smješten, bila oštećena.

Radio koji je mijenjao ime, od Radija Banjaluka do Srpskog Radija i Radija Republike Srpske, svjedočio je o teškim, ali i o radosnim trenucima u istoriji Radija Republike Srpske.

Direktor Radija Dragan Pajić rekao je da je prethodna godina bila izazovna i teška zbog izmijenjenih uslova rada u vremenu pandemije.

Spikerka Slobodanka Vujanić istakla je da je odnos prema slušaocima svih ovih godina ostao isti - profesionalno, odgovorno, objektivno i pravovremeno informisanje.