latinica  ћирилица
02/02/2021 |  15:21 | Autor: SRNA

Runić: Srbi se u Drvaru već 20 godina bore sa provokacijama

Načelnik opštine Dušica Runić rekla je Srni povodom postavljanja neustavne zastave "Hercegbosanske županije" na zgradu Policijske uprave u ovom mjestu, da se srpski povratnici u Drvar više od 20 godina bore sa raznim provokacijama, a da se sada ne poštuje ni kompromisni dogovor o neisticanju nacionalnih obilježja koja ih mogu uvrijediti na institucijama.
Načelnca opštine Drvar Dušica Runić - Foto: SRNA
Načelnca opštine Drvar Dušica RunićFoto: SRNA

- Ukupno 95 odsto srpskog stanovništva u Drvaru zaslužuje da se poštuje kompromisni dogovor, a to je da se ne ističu nacionalna obilježja koja ih mogu uvrijediti - rekla je Runićeva.

Ona je navela da je isticanje zastave "Herceg-Bosne" sa šahovnicom jedan od prvih rezultata nove Vlade u Livanjskom kantonu, u kojoj odnedavno ne participira SNSD.

- Nacionalna obilježja su skinuta sa svih institucija na početku povratka u Drvar, na zahtjev većine stanovništva opštine - rekla je Runićeva.

Zastava "Hercegbosanske županije" postavljena je juče na zgradu Policijske uprave u Drvaru.

Odlukom Ustavnog suda Federacije BiH od 20. novembra 1997. i 19. februara 1998. upotreba zastave kao simbola kantona je proglašena neustavnom. Ustavni sud je to presudio zajedno sa odlukom o neustavnosti imena kantona /Hercegbosanska županija/.