latinica  ћирилица
02/02/2021 |  18:49 ⇒ 03/02/2021 | 09:21 | Autor: RTRS

Radio Srpske proslavio 54. rođendan (VIDEO)

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, danas slavi 54. rođendan. Radio Banjaluka zvanično je počela emitovanje programa 2. februara 1967. godine. Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio - televiziju, današnji Јavni medijski servis Radio - televiziju Republike Srpske.
Radio Republike Srpske -
Radio Republike Srpske

Radio Republike Srpske njeguje jezičku i govornu kulturu, osluškuje želje i potrebe slušalaca u Srpskoj i dijaspori, ali i nastavlja da usmjerava i postavlja standarde u oblasti radiofonskog stvaralaštva. Prethodnih nekoliko decenija to je bila i misija spikera, Slobodanke Vujanić, koja ove godine završava i svoj radni vijek.

- Moramo da budemo isti, a to znači da uvjerljivo i uz jednu sigurnost prenesemo sve ono što trebaju naši slušaoci da čuju, svakako kada je u pitanju spiker voditelj jednog radija onda mora da ima i te određene karakteristike ne samo prijatan glas nego da bude i foničan i da vodi računa o pravilnoj dikciji i pravilnom akcentovanju riječi - navela Vujanićeva.

Uloga Radija, koji postoji više od pola vijeka, nije se mijenjala. Blagovremeno i tačno informisanje o najvažnijim događajima u društvu, i dalje je osnovni cilj.

- Svaka godišnica radija je radost za sve nas zaposlene pogotovo za one koji su decenijama već u ovom prostoru i mediju. Prošla godina je zaista bila specifična bila je posebna kao i za sve institucije i radilo se u izuzetno teškim okolnostima međutim vandredna situacija i okolnosti nisu novina za radio - istakao je Radovan Marčeta, glavni urednik Informativnog programa Radija Republike Srpske.

Radio Republike Srpske danas je savremeni elektronski medij koji emituje 24 časa kvalitetnog programa, a opstaje i zadržava svoju funkciju i u najtežim vremenima.

- Prethodna godina je bila izutetno teška i morali smo da se prilagođavamo situaciji i programski i kadrovski. Programski zato što nismo bili u mogućnosti da radimo neke emisije koje zahtjevaju veći broj gostiju, recimo terenske emisije gdje prodefiluje veći broj gostiju plus naša ekipa, dakle morali smi da preduzmemo određene mjere, a kadrovski jer su naše mnoge kolege bili u izolaciji zbog virusa korona - rekao je Dragan Pajić,  direktor Radija Srpske.

Povodom 54. godišnjice na adresu Radija Republike Srpske stigle su brojne čestitke, među kojima i od zvaničnika Republike Srpske.