latinica  ћирилица
03/02/2021 |  13:00 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

U UKC-u više od 200 pacijenata, nije vrijeme za opuštanje

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da se više od 200 pacijenata zaraženih virusom korona trenutno liječi u UKC-u i da trećina ima tešku kliničku sliku zbog čega nije vrijeme za opuštanje.
UKC Republike Srpske -
UKC Republike Srpske

- Moramo i dalje biti oprezni i maksimalno se pridržavati propisanih mjera - rekao je Đajić.

Kada je riječ o vakcinaciji zdravstvenih radnika protiv virusa korona, Đajić je naveo da su u UKC-u u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Institutom za javno zdravstvo.

- U UKC-u smo već napravili propise kako da to radimo i pravimo spiskove zainteresovanih zaposlenih da se krene sa vakcinacijom kada se stvore tehnički uslovi - rekao je Đajić.

Govoreći o gradnji instituta za onkologiju i nove zgrade za onkološke bolesti, Đajić je naveo da UKC uz podršku rukovodstva Reublike Srpske pravi najsavremeniju bolnicu za onkološke pacijente i da će prvi put imati kliniku sa 50 kreveta za veoma teške pacijente.

- Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u narednih desetak do dvadeset godina se smatra da će svaki treći pacijent imati neku vrstu onkološke bolesti. Želimo da idemo u susret problemu i da to spremno dočekamo. To će biti jedna od najsavremenijih bolnica gdje će biti smješteni pacijenti za zračenje, hemoterapiju, onkološka ispitivanja - pojasnio je Đajić.