latinica  ћирилица
03/02/2021 |  17:41 ⇒ 19:45 | Autor: RTRS

Novi ultimatum Incka zvaničnicima Srpske (VIDEO)

Visoki predstavnik Valentin Incko, pred zvaničnike Republike Srpske ponovo stavlja ultimatum.
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba)

Od predsjednika Narodne skupštine, Nedeljka Čubrilovića, traži da u roku od tri mjeseca poništi sve povelje, koje je parlament Srpske dodijelio Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, odnosno svima koji su osuđeni za ratni zločin. Na pismo Incka, saopštenjem za javnost oglasio se predsjednik Narodne skupštine.

Ultimatum za ultimatumom - tako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko komunicira sa rukovodstvom Republike Srpske. Nakon zahtjeva za uklanjanje ploče sa imenom prvog predsjednika Srpske sa Studentskog doma na Palama, Incko od predsjednika Narodne skupštine traže da poništi sve povelje koje je parlament dodijelio bivšim predsjednicima Narodne skupštine, članovima prvog Predsjedništva Srpske, odnosno svima koji su pred sudom u Hagu osuđeni za ratni zločin.

- Time se stvara izvanredna prilika da Narodna skupština Republike Srpske sa Vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšić, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i Narodnoj skupštini Republike Srpske dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine - naveo je Incko.

Na Inckovo pismo, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović odgovorio je saopštenjem. Rukovodstvo i šefovi klubova kaže, izjasniće se o njegovom zahtjevu. Incku su sporne povelje koje je zaslužnima za stvaranje Srpske, parlament dodijelio 24. oktobra 2016. godine, povodom 25 godina rada najviše zakonodavne institucije.

- Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine, kao ad hok tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici Skupštine, rukovodstvo njenog devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva - istakao je Čubrilović.

 Očekivano, Inckovo pismo izazvalo je brojne reakcije. Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać kaže – riječ je o do sada nezabilježenoj praksi i jednoj od najtežih kvalifikacija poslije rata. Njen stranački kolega i šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Igor Žunić Incku poručuje da nema pravo da cijelom srpskom narodu i republičkim institucijama nameće kolektivnu odgovornost za dešavanja tokom proteklog rata.

- Mi poslije kvalifikacija da smo loš narod, da nam je čovjek koji je osvoji najviše glasova upoređen s Hitlerom, dobijamo kao treću stvar eksplicitnu kvalifikaciju da smo kao narod kolektivno odgovorni za neka dešavanja iz proteklog rata - rekla je Novaković Bursać.

- Gospodin Incko je čovjek koji je ovdje došao da provodi mir, a intenzivno i svakim danom unosi nemir među građane BiH. Јa ne znam da li je to njegov zadatak, ali je jasno i s ovim činom je to dokazao - dodao je Žunić.

Zbog čega je Incko baš sada delegirao na dnevni red pitanje povelja koje su dodijeljene prije gotovo pet godina, pitaju se i lideri opozicije u Republici Srpskoj.

- Incko je do sada spavao i sada se probudio. Ovo je sve suvišno, Narodna skupština naravno to neće prihvatiti što on traži. Neko će tome aplaudirati, neko neće - izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Regovao je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

- Visoki predstavnik se sjetio da nešto uradi nakon četiri godine. To je pokušaj opravdanja njegova boravka u ovoj zemlji - kaže Borenović.

Osim političkih predstavnika, Inckov ultimatum komentarisao je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske. Savčić za Radio Republike Srpske kaže – ovo nije prvi put da Incko nastoji da predstavi Srbe kao odgovorne za sve loše iz prethodnog rata.

- Nečuveno, uvredljivo i neoprostivo. To je zaslužilo ne samo osudu, nego apsolutni i za vijek vijekova prekid bilo kakvog odnosa, zabranu da kroči na tlo Republike Srpske - poručio je Savčić.

Inckov zahtjev komentarisao je i potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković. Za njega, riječ je o reakciji iz straha, zbog poziva Incku da naredne sedmice dođe u parlament Srpske i položi račune. Ističe da najnoviji ultimatum samo potvrđuje da je BiH protektorat, a visokog predstavnika poziva da pismo povuče i ode u miru.