latinica  ћирилица
04/02/2021 |  13:17 ⇒ 13:18 | Autor: SRNA

Završne riječi u slučaju Јasmina Keserovića 18. februara

Iznošenje završnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane Јasmina Keserovića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država i javno podsticanje na terorističke aktivnosti zakazano je za 18. februar u Sudu BiH.
Јasmin Keserović (foto:Agencije) -
Јasmin Keserović (foto:Agencije)

Na današnjem ročištu, svjedok odbrane Berin Tahić rekao je da je u Siriji, u bolnici u kojoj je radio, nekoliko puta vidio Јasmina Keserovića.

Tahić je ispričao da je u maju 2013. godine otišao u sirijski grad Azaz, gdje nije poznavao nikoga, te da nije mogao da se snađe i nađe posao.

On je dodao da je tamo upoznao doktora Sirijca oženjenog Bosankom, koji ga je zaposlio u bolnici u mjestu Shamarin, prenosi Birn.

Tahić je rekao da je prije odlaska u Azaz, gledao kanale na Јutjubu koji su prikazivali patnju sirijskog naroda, zbog čega je odlučio da ode i pomogne, jer je tokom rata u BiH imao iskustva kao medicinar.

Prema njegovim riječima, u Siriji se, u koju je ušao preko Turske, zadržao 40 dana.

On je istakao da je Keserovića, kojeg ranije nije poznavao, u Siriji vidio dva ili tri puta u bolnici u Shamarinu, "na granici s Turskom", te potvrdio da je to osoba koja sjedi u sudnici.

Svjedok je rekao da je Keserović govorio arapski jezik i da se sjeća da nije bio u vojnoj uniformi kada ga je vidio zadnji put.

Tahić je potvrdio da mu je jednom prilikom Keserović pomogao oko prevoda u komunikaciji s doktorom.

Na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića svjedok je odgovorio da u periodu odlaska u Siriju nije čuo za takozvanu Islamsku državu.

Na današnjem ročištu odbrana je uložila materijalne dokaze, čime je završen dokazni postupak.