latinica  ћирилица
04/02/2021 |  20:03 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Kojić: Incko da se upozna o strašnim stradanjima srpskog naroda (VIDEO)

Haški tribunal sudi pojedincima i ja zaista ne znam na osnovu čega je Incko donio zaključak da je tu riječ o kolektivnoj odgovornosti, izjavio je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić gostujući u Dnevniku plus naše televizije.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je naglasio da je u pismu koje je Incko uputio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću posebno zabrinjavajuće Inckovo nepoznavanje elementarnih, odnosno pravnih stvari koje se odnose na osnivačke akte Haškog tribunala i pravosudnih institucija na nivou BiH.

- U osnivačkom aktu, to jest statutu Haškog tribunala jasno i decidno je navedeno da Haški tribunal sudi pojedincima, a ne kolektivitetima i državama. Međutim, Incko je upravo kroz to svoje pismo aludirao, i to vrlo direktno, da bise donošenjem jedne takve odluke za koju je i dao određeni rok, skinula kolektivna odgovornost sa srpskog naroda - istakao je Incko.

Kao pravi odgovor na Inckovo pismo Kojić kaže da bi mu sugerisao mu da dođe na sva važnija stratišta srpskog naroda i da se upozna o strašnim stradanjima srpskog naroda u posljednjem ratu, što samim tim ne šaljemo poruku da drugi narodi nisu stradali.

- Pozivam Incka da dođe u instituciju Republičkog centra pa da mu damo sve dokaze koji se odnose na stradanje Srba i da pokuša možda malo realnije gledati na rat i ratne događaje, a ne da to bude jednostrana, projektovana slika i pokušaj nametanja kolektivne odgovornosti - naglasio je Kojić.

Kojić upozorava na to da se boji da se poslije ovakvih stvari "legitimitet Republike Srpske u današnjem obliku može da se dovesti u pitanje".