latinica  ћирилица
05/02/2021 |  11:24 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Pomen za 2.315 drakulićkih žrtava - da se zločin ne ponovi (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je da Srpska treba da odaje pomen Srbima nad kojima su prije 79 godina ustaše počinile pokolj u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, kod Banjaluke, kako ovaj strašni zločin nikada više ne bi bio ponovljen.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

- Moramo sve datume stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ putem obrazovnog sistema približiti generacijama koje dolaze da nam se istorija ne ponovi - izjavio je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je najavio da će u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u nedjelju, 7. februara, u banjalučkom naselju Drakulić biti održan pomen za 2.315 ubijenih Srba, među kojima 551 dijete, koje su ustaše ubile bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

Prema njegovim riječima, u Piskavici i Ivanjskoj ustaše su 5. i 12. februara 1942. godine umorili još 526 stanovnika, od kojih 70 djece.

On je rekao da je NDH najmonstruoznija tvorevina koja je postojala u Evropi, tvorevina koja je jedina imala logore za djecu, te ubistvima i iscrpljivanjem glađu umorila na hiljade srpske djece.

Milunović je iznio podatak da je samo sa Kozare i Potkozarja više od 11.000 djece do 16 godina ubijeno i umoreno u NDH.

- NDH je u svom državnom programu imala za cilj sistemsko uništenje Srba na prostoru Hravtske, BiH i dijela Srbije, a to su sistematski činili kroz brojne logore i stratišta - istakao je Milunović.

Pomoćnik resornog ministra Radomir Graonić rekao je da će program obilježavanja u nedjelju početi u 9.00 časova služenjem arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.

Graonić je rekao da će u 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biti služen pomen za ubijene Srbe, dok je za 12.10 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća.

Pomenu će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, konzula u Generalnom konzulatu ambasade Srbije u Banjaluci, rukovodstva grada Banjaluka, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godina Banjaluka" i 3. pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu "Drakulići" pokojnog banjalučkog novinara Јovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima - da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa Fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.