latinica  ћирилица
05/02/2021 |  12:11 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

U toku biometrijska identifikacija migranata u Lipi (VIDEO)

U migrantskom kampu Lipa kod Bihaća u toku je biometrijska identifikacija migranata, kako bi se uspostavila bolja kontrola njihovog kretanja. Oružane snage BiH počele su radove na uspostavljanju prihvatnog centra kontejnerskog tipa.
Lipa - migranti - Foto: RTRS
Lipa - migrantiFoto: RTRS

Iz Službe za poslove sa strancima BiH, koja obavlja biometrijsku identifikaciju migranata, poručuju da će se, nakon identfikacije i u saradnji sa nadležnim službama drugih zemalja, moći utvrditi da li neki od migranata predstavljaju bezbjednosnu prijetnju.

Migranti u Privremenom prihvatnom kampu Lipa borave u šatorima, koje su postavile Oružane snage, nakon što su ranije šatori i kontejneri na toj lokaciji spaljeni. Oružane snage počele su i rad na stvaranju uslova da se, u skladu sa odlukom Savjeta ministara, u Lipi uspostavi prihvatni centar kontejnerskog tipa.

- Inžinjerijska jedinica OS BiH radi na sanaciji putne komunikacije, od bivšeg puta AVNOЈ-a  do kampa Lipa. Saniramo put od dužini od oko dva kilometra, a trebalo bi i da uredimo platformu za jedan šator za objedovanje - rekao je Fuad Malkoč, vodnik u OS BiH.

Prema odluci Savjeta ministara, u Lipi bi, nakon izgradnje prihvatnog centra kontejerskog tipa, trebalo da boravi 1.500 migratana. U kampu je sada njih oko 900 stotina.

U Službi za poslove sa strancima očekuju da će proces biometrijske identifikacije migranata u kampu Lipa trajati sedam do deset dana.