latinica  ћирилица
06/02/2021 |  19:48 ⇒ 07/02/2021 | 08:02 | Autor: RTRS

Auto-put Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Rače biće završen do kraja 2022. (VIDEO)

Dio auto-puta Beograd - Sarajevo od Kuzmina do Sremske Rače biće završen do kraja 2022. godine. Na proljeće počinju i radovi od Rače do Bijeljine. Izgradnja najzahtjevnijeg dijela mosta na Savi u dužini od 1320 metara koji će se sastojati od betonskih konstrukcija i na lijevoj i na desnoj obali Save, odvija se planiranom dinamikom.
Auto put - Foto: RTRS
Auto putFoto: RTRS

Na jednoj obali Save privode se kraju radovi na donjem stroju, na drugoj obali vrše se pripreme. Na lijevoj obali Save u toku je izgradnja riječnih stubova, izgrađeno je brdo koje će služiti za naguravanje čelične konstrukcije, jedinstven poduhvat po evropskim standardima. Na sredini rijeke Save neobična slika.

- Praktično, ogradili smo jedan dio rijeke Save, otimamo ga od vode i zaga se formira tako što se napravi jedan odbrambeni sistem od vode, zatim se izvrši podvodno betoniranje da bismo došli do nekog nivoa gdje u budućnosti treba sa suvog da radimo kada se to završi. Onda se ispumpava voda, praktično, i radi zaštitni čelični pojas kako bi konstrucija izdržala nalet vode rijeke Save - istakao je Dragan Јocić, nadzorni organ ЈP "Putevi Srbije".

Na gradilištu je svakodnevno 350 radnika turske kompanije "Tašjapi".

- Kada se osuši voda radi se završni sloj betona i praktično kao da smo na obali i takvi radovi se vrše dalje, formira se greda stub, izlazimo iz rijeke Save. Kada se završi, sve ovo što vidite će biti srušeno i ostaće stubovi u vodi - pojasnio je Јocić.

Prema ranijem dogovoru, most na Savi i dionicu auto-puta Rača- Bijeljina finansiraće Vlada Srbije.

- Јedan od osnovnih problema kod izgradnje bilo kojeg objekta, pogotovo autoputa i definisanja trase i eksproprijacije, što se tiče ovog dijela to je završeno, slijedi izbor izvođača radova - naveo je Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija.

Zajednički granični prelaz biće izgrađen na strani Srbije. U dijelu auto-puta koji prolazi kroz Republiku Srpsku, Rača –Bijeljina –Brčko prema Vukosavlju, trasa je poznata, rješavaju se imovinsko-pravni odnosi. S druge strane, nije poznato da li će se kroz Federaciju, od Brčkog do Tuzle, auto-putem ili brzom saobraćajnicom. Druga varijanta je Tuzla – Žepče, pa bi do spajanja došlo na Koridoru 5C.