latinica  ћирилица
07/02/2021 |  12:20 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Pomen i sjećanje na nevine žrtve u Drakuliću kod Banjaluke (FOTO/VIDEO)

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni vijenci i cvijeće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dijete, koje su ustaše prije 79 godina zvjerski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.
Pomen u Drakuliću - Foto: RTRS
Pomen u DrakulićuFoto: RTRS

Vijence i cvijeće položili su srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, u ime Vlade Republike Srpske ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, delegacije Narodne skupštine, parlamenta BiH, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić.

Vijence i cvijeće položili su ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina "7. februar 1942. godina Banjaluka", Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, konzul u Generalnom konzulatu Ambasade Srbije u Banjaluci Vesna Marinković, te mještani.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić.

Foto: RTRS

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizovao je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, poštujući zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnose na epidemiološku situaciju izazvanu virusom korona.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Foto: RTRS

Pod komandom natporučnika Јosipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.