latinica  ћирилица
07/02/2021 |  13:57 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Dodik: Srbi su preživjeli ustaški genocid, preživjeće i Incka (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživjeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je naglasio da je Inckov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez Republike Srpske.

- Ovdje živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživjeće i Valentina Incka - rekao je Dodik.

On je naveo da je Incko činio i legalizovao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlašćena

- To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovdje funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Incko i drugi koji su ovdje, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u cjelini, sprovodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu - rekao je Dodik u Banjaluci.

On je istakao da je to jedan kontinuitet i da se to vidi.

- Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlaštenjima /donesena 1997. godine na sastanku Savjeta za sprovođenje mira u Bonu/ koja ne postoje. Tamo nikad niko nije dao ovlaštenja, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocjenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp koji je rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Incko sada /zahtjevom da budu oduzete povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić/ još jednom na ružan način obračunava sa Republikom Srpskom.

Dodik je podsjetio da su svuda u civilizovanom svijetu osuđene osobe koje odsluže svoje kazne nakon toga slobodne u svemu, te da su prema tome Plavšićeva i pokojni Krajišnik imali sva prava.

On je naglasio da sada Incko drži predavanja Srpskoj, dok u u isto vrijeme toleriše ono što se dešava u Sarajevu, a kao primjer je naveo da se najveći broj zajedničkih institucija nalazi u sarajevskoj Ulici zelenih beretki.

- Zar neko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo? - pita Dodik.

Dodik je ponovio stav prema kojem se BiH vidi uređena kao decentralizovana zemlja do maksimuma sa dvije ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja sa visokoautonomnom Republikom Srpskom.