latinica  ћирилица
09/02/2021 |  11:20 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Dodik na Samitu "17 plus jedan": Samo ujedinjeni možemo se izboriti sa pandemijom (FOTO/VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je 2020. godina pokazala svu ranjivost današnje civilizacije, ali i potrebu veće solidarnosti među narodima, koji se samo ujedinjeni mogu izboriti sa svim izazovima koje je donijela pandemija izazvana virusom korona.
Milorad Dodik, konferencija 17 plus jedan - Foto: RTRS
Milorad Dodik, konferencija 17 plus jedanFoto: RTRS

U obraćanju na video-konferencijskom Samitu "17 plus jedan", na kojem učestvuju zvaničnici Kine i 17 zemalja centralne i jugoistočne Evrope, Dodik je izrazio punu podršku konceptu promocije izgradnje društva zajedničke budućnosti čovječanstva, koju je predložio kineski predsjednik Si Đi Ping, kao i predloženom konceptu razvoja multilateralizma, koji za konačni cilj imaju stvaranje trajnog mira, univerzalne bezbjednosti i zajedničkog prosperiteta.

- Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope omogućava nam da kroz otvoren, koordinisan i inovativan pristup prevaziđemo brojne poteškoće sa kojima se suočavaju naše zemlje - ocijenio je on.

Dodik je izrazio zahvalnost predsjedniku Kine Si Đinpingu na sjajnoj organizaciji današnjeg samita.

- Kao i većina drugih učesnika, uključujući i naše kineske domaćine, izražavam žaljenje što nam okolnosti nisu dozvolile da se okupimo u Pekingu prije nešto manje od godinu dana. Činjenica da se ovaj samit odvija na najvišem nivou i da njime predsjedavate Vi, govori o tome koliko svi zajedno pridajemo važnost saradnji u formatu "17 plus jedan" - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, konferencija 17 plus jedan (Foto: RTRS)

On je napomenuo da je BiH uključena u mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope od samog početka odnosno od 2012. godine.

- Učestvovali smo u brojnim projektima, aktivnostima i događajima koji su organizovani u sklopu mehanizma "17 plus jedan" - podsjetio je Dodik.

Od brojnih projekata koji su realizovani sa kineskim partnerima ili čija je realizacija u toku, Dodik je posebno izdvojio izgradnju Termoelektrane "Stanari" koja se nalazi u Republici Srpskoj.

- Termoelektrana "Stanari" predstavlja prvi veliki infrastrukturni projekat koji smo radili u saradnji sa Kinom, ali i prvi projekat koji je iskoristio specijalni kredit u sklopu mehanizma saradnje "17 plus jedan", a kojeg je dodjelila Kineska razvojna banka", ukazao je on.

Srpski član Predsjedništva je ocijenio da je Termoelektrana Stanari značajno doprinijela razvoju ekonomije i postala je uspješan primjer saradnje sa Kinom.

- Ovaj projekat može poslužiti i kao model dobre prakse u okviru mehanizma "17 plus jedan" - ukazao je on.

Dodik je napomenuo da se u jeku pandemije izazvane virusom korona počelo sa radovima na još dva značajna infrastrukturna projekta, a to je izgradnja Bloka sedam u Termoelektrani Tuzla u Federaciji BiH i izgradnja Hidroelektrane "Ulog" u Republici Srpskoj.

Dodik je naveo da je u Republici Srpskoj, takođe, u jeku pandemije, potpisan ugovor za izgradnju Hidroelektrane "Dabar", a nastavljeno je sa radovima na izgradnji bolnice u Doboju. Takođe, privedene su kraju pripremne radnje za izgradnju autoputa Banjaluka – Prijedor.

Prema njegovim riječima, BiH je opredjeljena razvoju čiste energije i spremna je da sa kineskim partnerima zajedno radi na razvoju tehnologija takozvane zelene energije.

On je ocijenio da velikog prostora za saradnju ima u oblasti razvoja energije vode i vjetra, gdje su već pokrenuti određeni konkretni projekti.

Prema njegovim riječima, važno je napomenuti da nesmetano teku projekti već spomenutih Hidroelektrana u Republici Srpskoj, kao i dvije vjetroelektrane u Federaciji BiH, koje se rade zajedno sa kineskim partnerima.

On je ukazao da je jedan od važnih koraka za jačanje saradnje posebno u oblasti turizma, ali i drugih grana bilo obostrano uvođenje bezviznog režima za nosioce svih pasoša. "BiH je 2018. godine postala druga zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za nosioce svih vrsta kineskih pasoša", naveo je on.

Dodik je naglasio da je to dovelo do porasta broja kineskih turista, koji su u 2019. godini zauzeli peto mjesto po broju noćenja stranih turista u BiH.

- Smatram da je potrebno učiniti dodatne napore kako bismo unaprijedili saradnju u oblasti poljoprivrede. Imajući u vidu kapacitete poljoprivredne proizvodnje zemalja zapadnog Balkana, kao i veličinu kineskog tržišta predlažem da se razmotri mogućnost stvaranja neke vrste paketnog aranžmana za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja zapadnog Balkana na tržište Kine - inicirao je on.

Prema njegovim riječima, na polju kulturne i naučne saradnje, takođe su postignuti značajni rezultati.

On je podsjetio da je 2015. godine osnovan Konfucijev institut na Univerzitetu u Sarajevu, a dvije godine kasnije Konfucijev Institut na Univerzitetu u Banjaluci u Republici Srpskoj, koji je za kratko vrijeme postao jedan od prvih po broju atkivnosti u Evropi.

- Kineski jezik, osim što se izučava u osnovnim i srednjim školama, uvodi se i kao novi studijski program na Univerzitetu u Banjaluci. Razmjena studenata i profesora sve do pandemije bila je u porastu, a zahvaljujući stipendijama Vlade Kine, neki od naših studenata imali su mogućnost studiranja na prestižnim kineskim univerzitetima, kao što je Univerzitet Cingua - ukazao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da se saradnja proširila i na oblast sporta, naročito zimskih sportova.

- Olimpijska planina Јahorina 2019. godine bila je domaćin kineskim skijašima, u sklopu njihovih priprema za zimske olimpijske igre, ali zbog pandemije morali smo obustaviti aktivnosti na ovom planu. Radujem se održavanju zimskih olimpijskih igara u Pekingu sljedeće godine i uvjeren sam da će Vaša zemlja biti sjajan domaćin i učiniti sve da se Olimpijada održi u punom sjaju - poručio je Dodik.

U obraćaju učesnicima samita, on je podsjetio da se ove godine obilježava 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine, koja je trasirala put razvoja moderne, prosperitetne i ekonomski moćne države Kine.

- U veoma kratkom roku postigli ste impresivne rezultate na ublažavanju i iskorjenjivanju siromaštva i na taj način dali veliki doprinos borbi protiv siromaštva na globalnom nivou. Ovom prilikom izražavam zahvalnost Vašoj zemlji na podršci koju nam je pružala u najtežim trenutcima. Vaša pomoć uvijek je bila blagovremena, konkretna, bez uslovljavanja, ali prije svega iskrena i bratska - ocijenio je on.

U vremenu kada se BiH, kao i većina drugih zemalja i dalje bori sa širenjem pandemije te njenim negativnim posljedicama na ekonomiju i društvo, Dodik je izrazio nadu da ćemo i dalje imati podršku Kine.

Na kraju obraćanja, predsjedavajući Predsjedništva BiH je predsjedniku Si i bratskom kineskom narodu poželio srećnu kinesku Novu godinu.

- U skladu sa kineskim vjerovanjem, godina koja je pred nama trebalo bi da nam donese prosperitet i bogatstvo, da nam podari iskrenost i otvorenost, ali koja od nas svih zahtjeva i veću marljivost i predanost radu. Sa svoje strane, izražavam spremnost da nastavimo da predano i marljivo radimo na jačanju naših odnosa na svim poljima - poručio je Dodik.